x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Primul satelit iranian, plasat pe orbită

Primul satelit iranian, plasat pe orbită

de Anca Aldea    |    31 Ian 2009   •   00:00

La un an după ce a anunţat lansarea primei rachete în spaţiu, Iranul a transmis astăzi că a plasat pe orbită primul satelit.



În februarie 2008, autorităţile de la Teheran anunţau cu surle şi trâmbiţe lansarea rachetei Kavoshgar-1, fabricată în Iran. Vehiculul spaţial a ajuns la o altitudine de 200 de kilometri de Terra. În aceeaşi lună, a fost aprobată lansarea, programată pentru februarie 2009, a satelitului Omid ("Speranţă", în limba farsi). În noiembrie 2008, o a doua rachetă avea să străpungă cerul - Kavoshgar-2. Alt proiect pe masa de lucru a oamenilor de ştiinţă iranieni a fost construirea unui centru spaţial.

În încercarea de a arăta lumii că dispune de tehnologia necesară pentru intrarea în cursa spaţială alături de puterile deja consacrate ale momentului, Iranul a confirmat ieri că este capabil să construiască şi să lanseze, cu propriile tehnologii, un satelit. Omid, un proiect început în 2005, a fost lansat aseară, la bordul rachetei Safir-2 şi plasat pe orbită la căteva sute de metri deasupra Pământului. În august 2008, iranienii au testat o rachetă capabilă să transporte în spaţiu sateliţi de dimensiuni şi greutăţi mici. Era vorba de racheta Safir-e Omid (în trad. "Ambasador al păcii", n.r.), concepută pentru a purta sateliţi, la o distanţă minimă de 250 de kilometri şi maximă de 500 de kilometri de Terra.

Televiziunea iraniană a transmis imagini de la lansarea de ieri, iar agenţia de ştiri Fars a anunţat, fără însă să citeze vreo sursă, că satelitul a fost plasat "cu succes" pe orbită. Prezent la marele eveniment - de altfel momentul a coincis cu sărbătorirea a 30 de ani de aniversare a revoluţiei islamice, preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a fost cel care a dat ordinul de lansare: "Iubit popor iranian, copiii tăi au plasat primul satelit autohton pe orbită. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu dorinţa de dreptate şi pace, astăzi (ieri, n.r.) a fost înregistrată prezenţa oficială a Republicii Islamice în spaţiu".

Misiunea declarată a Speranţei, care va înconjura Terra de 15 ori pe zi, este de a efectua măsurători şi telemăsurători şi de a le comunica unei staţii de la sol, precum şi de a testa echipamentele de la bord.

REACŢII ÎN OCCIDENT
Îngrijorate de ambiţiile nucleare ale Teheranului, marile puteri ale lumii au primit cu scepticism anunţul lansării de ieri. Experţii internaţionali în terorism spun că tehnologia folosită la plasarea sateliţilor pe orbită poate fi folosită şi pentru lansarea programelor de armament. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Washingtonul este îngrijorat de această lansare, pentru că ea ar putea fi utilizată pentru rachete balistice. Alte reacţii oficiale imediate s-au lăsat însă aşteptate, în contextul în care reprezentanţii Statelor Unite, Rusiei, Marii Britanii, Chinei, Franţa şi Germaniei se vor întâlni mâine la Frankfurt pentru a discuta cu preşedintele american, Barack Obama, despre chestiunea iraniană, în speţă despre programul nuclear al Teheranului.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic