Agenţia Spaţială Federală a Rusiei (Roscosmos) intenţionează să construiască o staţie de susţinere pentru viitoarele misiuni de explorare a Lunii şi a lui Marte, informează Ria Novosti.
Surse citate de presa rusă susţin că Roscosmos urmează să pună pe masa de lucru a Guvernului proiectul complexului orbital. Alexei Krasnov, director în cadrul Agenţiei, a declarat săptămâna aceasta într-o conferinţă de presă organizată la Moscova că Federaţia Rusă şi-a stabilit ca prioritate plasarea pe Lună a unei baze selenare, de unde ar urma să fie efectuate misiuni pe Planeta Roşie. "Acestea sunt intenţiile noastre şi muncim din greu pentru a ne asigura că aceste planuri vor obţine sprijin financiar şi legislativ adecvat din partea guvernului”, le-a spus Krasnov jurnaliştilor.
Rusia, care şi-a abandonat programul de explorare selenară la mijlocul anilor ’70, ar putea beneficia - într-un viitor nu foarte îndepărtat şi în condiţiile respectării proiectului realizat de Roscosmos – de un zbor pe satelitul natural al Terrei, într-o navetă fără om la bord. Vehiculul ar urma să amplaseze pe Lună 12 dispozitive pentru crearea unei reţele seismice, cu ajutorul căreia oamenii de ştiinţă ruşi ar putea cerceta originile acestui corp ceresc. Deocamdată, a mai spus Krasnov, Rusia se va mai folosi de Staţia Spaţială Internaţională până în 2020, dar pentru ca acest lucru să fie posibil – a continuat directorul de la Roscosmos – este nevoie de acordul tuturor celor 15 ţări partenere (SUA, Japonia, Canada şi 11 state membre ale Agenţiei Spaţiale Europene). Primul modul al lui ISS, Zaria, construit de ruşi cu finanţări americane, a fost lansat în 1998, de la o bază din Kazahstan, iar până în iulie 2008, staţia spaţială a fost dotată cu aproximativ 76% din necesarul de componente.
Citește pe Antena3.ro