x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Război declarat porumbului mg

Război declarat porumbului mg

29 Noi 2007   •   00:00

Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a confirmat public faptul că refuză să susţină autorizarea cultivării in Europa a două soiuri de porumb modificat genetic, informează CNN.

Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a confirmat public faptul că refuză să susţină autorizarea cultivării in Europa a două soiuri de porumb modificat genetic, informează CNN. Stavros Dimas a invocat apariţia unor riscuri "prea mari" pentru mediul inconjurător. Oficialul s-a declarat ingrijorat de introducerea in sol a seminţelor de porumb MG 1507 produse de companiile DuPont Pioneer şi Dow Agrosciences, care prezintă "un potenţial risc ireversibil asupra mediului". Totodată, el a catalogat porumbul MG Bt11 al companiei elveţiene Syngenta ca prezentănd "un risc innacceptabil generat de cultivarea acestui produs in mediu".

Declaraţia lui Dimas ar putea influenţa Comisia Europeană in decizia ei privind autorizarea cultivării celor două soiuri in ţările membre. CE va hotări, la o dată incă neanunţată, soarta celor două soiuri de porumb MG, care in 2005 au primit o recomandare favorabilă din partea Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară (organism care funcţionează independent de UE).

Văcuţele de mare, la un pas de extincţie

Delfinii vaquita, cunoscuţi şi sub numele de "văcuţe de mare", sunt in pericol de dispariţie din cauza pescarilor lacomi. Autorităţile mexicane, care au investit cel puţin patru milioane de dolari in dezvoltarea unor oportunităţi economice alternative pentru pescarii din zona Golfului Californiei, spun că in următorii doi ani vaquita ar putea dispărea complet. Mai multe organizaţii internaţionale pentru protecţia mediului vor investei zece milioane de dolari in achiziţionarea de la pescarii din zonă a vaselor şi plaselor de pescuit.

Un secol fără hidrogen

Experţii americani susţin că puţine sunt şansele pentru ca hidrogenul să inlocuiască hidrocarburile in viitorul apropiat. Administraţia SUA a lansat in 2003 un proiect ambiţios in valoare de 1,2 miliarde de dolari, prin care economia SUA urmează să se transforme in următorii 20 de ani intr-o economie dependentă sută la sută de această sursă de energie. Pe căt de necesară este această schimbare, pe atăt de imposibilă este ea la ora actuală, susţine avocatul Tim Witkins, specializat in probleme energetice şi de mediu. "Ar dura un secol pentru ca toată infrastructura să folosească energie pe bază de hidrogen", spune Witkins.

Bill, cu acoperiş... ecologic

Fostul preşedinte american Bill Clinton devine, pe zi ce trece, un prieten tot mai apropiat al mediului. Clinton, care a pus bazele unei fundaţii non-profit ce se ocupă cu promovarea dezvoltării durabile şi a clădirilor eficiente ecologic, a invsetit o sumă

considerabilă in cumpărarea a peste 90 de specii de plante şi a patru camioane de sol hrănitor pentru a transforma acoperişul Bibliotecii-Muzeu "William J. Clinton"

intr-o structură ecologică, informează agenţia Associated Press. Muncitorii angajaţi de oamenii fostului preşedinte au plantat intregul acoperiş al bibliotecii din Arkansas cu trandafiri, căpşuni, gazon, ferigi etc. Acoperişul astfel infrumuseţat nu are insă numai rol estetic. Surse apropiate lui Clinton susţin că stratul de sol şi de plante absoarbe apa de ploaie şi funcţionează ca o structură ce furnizează căldură clădirii. Pentru construirea

Bibliotecii-Muzeu "William J. Clinton", dată in folosinţă in 2004, au fost investite 165 de milioane de dolari. In complex se regăsesc podele din cauciucuri reciclabile, panouri solare, un loc de parcare pentru biciclete, precum şi o staţie de aprovizionare pentru maşinile electrice.

×
Subiecte în articol: eco