x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Satelitul românesc GOLIAT a transmis primele date. Vezi unde se află el în acest moment! (VIDEO)

Satelitul românesc GOLIAT a transmis primele date. Vezi unde se află el în acest moment! (VIDEO)

19 Feb 2012   •   10:42
Satelitul românesc GOLIAT a transmis primele date. Vezi unde se află el în acest moment! (VIDEO)

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a anuntat ca a receptionat satelitul romanesc GOLIAT, lansat in spatiu pe 13 februarie, din Guyana Franceza, cu zborul inaugural al rachetei europene VEGA.

Potrivit ROSA, satelitul GOLIAT se afla si poate fi gasit in prezent pe o orbita circumterestra eliptica inclinata, cu urmatoarele caracteristici: perigeu – 302,3 km; apogeu – 1.456,3 km; inclinare – 69,5°; perioada – 102,4 minute; semiaxa mare: 7.250,3 km. In perioada urmatoare injectiei pe orbita satelitul isi va stabiliza miscarea, statiile de sol efectuand procese de tracking. In primele zile, satelitul a fost aproape permanent iluminat de Soare, peste cateva zile urmand o perioada predominant de umbra, timp in care alimentarea electrica va fi asigurata exclusiv de baterii.

VEZI AICI UNDE SE AFLA SATELITUL GOLIAT IN ACEST MOMENT

Satelitul romanesc GOLIAT este dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.

GOLIAT - un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.

O componenta importanta a misiunii de lansare in spatiu o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locuri diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

Timpul standard al misiunii nanosatelitului GOLIAT este de aproximativ 6 luni.

GOLIAT este dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, la care au contribuit studenti de la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Fizica, dar si de la Politehnica - Facultatea de Aeronave.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a fost infiintata in 1991 si reorganizata printr-o Hotarare a Guvernului in 1995 ca institutie publica finantata integral extrabugetar in sistemul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei (in prezent Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel national al activitatilor din domeniul spatial. Misiunea principala a Agentiei Spatiale Romane este promovarea si coordonarea dezvoltarii in domeniu si reprezentarea Guvernului in programele de cooperare internationala.

×