Cercetările în domeniul neurologiei au avansat în ultimii ani. Deşi mai sunt încă multe secrete de aflat în ceea ce priveşte creierul uman, descoperirile actuale sunt impresionante.
Cercetătorii au descoperit o modalitate de a manipula percepţia umană astfel încât să facă un om să creadă că şi-a schimbat corpul cu un altul. Odată indusă această impresie, subiectul trăieşte senzaţiile pe care le simte celălalt corp. Cunoaştem astfel de scenarii din diverse ficţiuni, fie ele filme sau cărţi, însă ele au devenit realitate datorită cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia. În studiile conduse de oamenii de ştiinţă şi publicate în întregime în revista de specialitate "PloS ONE", subiecţii percepeau corpurile unor manechine din plastic ca fiind ale lor. Iluzia nu s-a schimbat atunci când în experiment au fost implicate două corpuri umane vii. Cercetătorii nu au reuşit să facă nici un subiect să se identifice cu un obiect non-umanoid, cum ar fi un scaun, cu toate că au încercat de câteva ori şi această variată. În concluzie, omul poate fi păcălit să considere un alt corp, al unui alt om foarte diferit ca înfăţişare sau chiar de sex opus, ca fiind al său. Mai mult, poate considera ca fiind al său corpul unui umanoid din metal sau plastic.
CU ALŢI OCHI. Într-unul din experimente, în locul ochilor unui manechin din plastic au fost amplasate două camere video, conectate la două ecrane mici plasate în faţa ochilor subiectului analizat. În acest fel, subiectul vedea ceea ce "vedea" şi manechinul. Când camerele au fost îndreptate în jos, subiectul a văzut corpul manechinului în locul în care, în mod normal, ar fi fost al lui. Iluzia a fost completă când cercetătorul a atins în acelaşi timp stomacul ambelor corpuri cu un obiect. Subiectul a văzut cum era atins stomacul manechinului şi în acelaşi timp a simţit atingerea pe stomacul său. Ca rezultat, persoana a dezvoltat puternica senzaţie că trupul manechinului era de fapt al său.
DETAŞARE. Într-un alt experiment, camerele erau montate pe capetele a doi subiecţi. Când aceştia se întorceau unul spre altul să-şi strângă mâinile, fiecare percepea corpul celuilalt ca fiind al său. "Subiecţii se văd dinafară strângându-şi mâinile şi experimentează gestul din perspectiva unei alte persoane. Impresia senzorială a strângerii mâinii este percepută ca venind din partea unui corp nou, nu din partea propriului corp al subiectului", a explicat Valeria Petkova, unul dintre conducătorii studiului.
Obiectivul proiectului a fost acela de a afla mai multe despre modul în care creierul construieşte o imagine internă a corpului şi cum anume ajungem să ne adjudecăm un corp.
ILUZII
Puterea iluziei de schimbare a corpului este confirmată de reacţiile puternice ale subiecţilor atunci când văd cum abdomenul manechinului este atins cu un cuţit. În acelaşi timp, abdomenul subiectului este atins cu un alt obiect, însă acesta percepe corpul manechinului ca fiind al său şi se simte ameninţat.Citește pe Antena3.ro