Numarul ursilor polari este in scadere din cauza impactului schimbarilor climatice asupra habitatului lor natural. La fel se intampla si cu multe alte specii de animale si plante, afirma cercetatori in domeniu intr-un articol publicat ieri de cotidianul The Daily Telegraph, citat de Agerpres.
Cresterea temperaturilor la nivel global si modificarea aspectului vremii au repercusiuni asupra dezvoltarii multor specii. Schimbarile climatice ar putea avea un impact major asupra oamenilor in conditiile in care surse importante de hrana cum ar fi pestele devin din ce in ce mai rare, iar culturile agricole ar putea oferi in viitor randamente mai reduse si productii inferioare calitativ. Speciile care nu se vor putea adapta suficient de rapid risca sa dispara pe masura ce ecosistemele se modifica in mod dramatic, disponibilitatea hranei si a altor resurse necesare supravietuirii fiind tot mai redusa.
Cercetatorii sunt de parere ca o clima mai calda si mai uscata determina intarzieri in procesul de crestere a plantelor si animalelor, in timp ce o variatie semnificativa a nivelului precipitatiilor poate distruge culturile agricole. Ei mai afirma ca pe parcursul secolului trecut s-a constatat reducerea marimii unor animale cum ar fi broastele, randunicile, berbecii sau cerbii. Micsorarea suprafetelor de apa acoperite de gheata a antrenat o reducere a dimensiunii ursilor polari, potrivit ziarului Nature Climate Change. Una dintre principalele probleme este ca nu toate animalele isi vor incetini cresterea in acelasi ritm, ceea ce va implica dereglarea fragilei balante a ecosistemelor, mai precizeaza aceiasi cercetatori. Reducerea resurselor de hrana va face ca animalele aflate in varful lantului trofic sa ajunga la dimensiuni mai mici, vor avea mai putini pui si vor fi mai vulnerabile in fata bolilor, iar acest pericol pandeste si rasa umana, mai adauga ei. Animalele cu sange rece, cum sunt amfibienii, sunt cele mai expuse riscurilor intrucat reducerea dimensiunii lor le va face mai greu adaptabile incalzirii climei.
Pe parcursul secolului trecut temperatura medie la nivel global a crescut cu aproape un grad Celsius. Expertii prevad o crestere medie a temperaturii cu 7 grade Celsius pana in anul 2100.