O scoică botezată "Ming" a fost desemnată drept cel mai longeviv animal de pe pământ, după ce cercetătorii i-au recalculat vârsta (iniţial s-a crezut că trăise "doar" 405 ani).
Interesant este că "Ming" a fost ucisă, în urmă cu 7 ani, chiar de către cercetători, care nu-i puteau stabili altfel vârsta.
Scoica, pescuită lângă Islanda, a ajuns în laboratoarele Universităţii Bangor (Ţara Galilor) pentru a fi cercetată în cadrul unui studiu privind încălzirea globală.
Pentru a determina vârsta scoicii, cercetătorii au deschis-o, omorând-o în cursul acestui proces, şi au numărat inelele interioare ale valvelor. Iniţial s-au numărat 405 inele, ajungându-se la concluzia că scoica trăise 405 ani.
Şapte ani mai târziu, scoica a fost reexaminată, cercetătorii descoperind că anumite inele erau atât de apropiate încât se contopiseră. O nouă numărătoare, de data aceasta a inelelor exterioare, a arătat că scoica avea de fapt 507 ani când a fost ucisă.
"Am greşit prima dată şi poate că ne-am grăbit să ne publicăm descoperirea. Dar acum suntem absolut siguri că am calculat vârsta corectă", spune Paul Butler, cercetător la Universitatea Bangor.
Noile măsurători arată că "Ming" s-a născut în 1499.
Analiza izotopilor de oxigen din inelele valvelor poate da cercetătorilor date despre temperatura mării de-a lungul a cinci secole, alte scoici din această specie urmând să fie cercetate pentru a li se afla secretul lonvegităţii.
"Ming" este cel mai longeviv animal, dar nu şi cel mai longeviv organism de pe pământ. Acest titlu aparţine coloniilor de iarbă de mare Posidonia oceanica (Iarba lui Neptun), organism care poate trăi peste 100.000 de ani.