România va găzdui, în 2010, conferinţa internaţională a Asociaţiei Muzeelor Agriculturii din întreaga lume. Povestea muncii la câmp, a instrumentelor care dau viaţă pământului, a oamenilor dedicaţi se află la Slobozia, într-un loc special amenajat, un loc al binecuvântării lui Dumnezeu pentru roadele sale, pentru agricultori, pentru pământ.
Muzeul Naţional al Agriculturii (MNA) prezintă o surprinzătoare istorie, o antropologie agrară şi o arheologie industrială specifice României.
Aici, la Slobozia, se va desfăşura anul viitor Congresul Asociaţiei Internaţionale a Muzeelor de Agricultură, organism prezidat de directorul MNA, Răzvan Ciucă.
Personalul muzeului românesc se pregăteşte încă de acum. Sunt planificate manifestări cultural-ştiinţifice, se reorganizează expoziţiile şi se pun la punct toate detaliile. Evenimentul din Slobozia anului 2010 este aşteptat cu sufletul la gură. Exponatele situate atât în interiorul, cât şi în exteriorul muzeului, precum şi biserica din curtea instituţiei se pregătesc de sărbătoare.
Reprezentanţi din Europa şi Statele Unite vor veni la Slobozia pentru a vizita singurul muzeu al agriculturii din România. Şi pentru ca evenimentul să fie încununat de succes, organizatorii congresului de anul viitor vor beneficia de un atu în plus: Biserica de lemn Poiana, monument istoric şi de arhitectură datat în 1737, care se află în curtea muzeului. Biserica i-a vegheat pe ţărani şi oamenii i-au adus cinstire încă de la începuturile creştinătăţii.
Micuţa biserică din lemn din buricul Bărăganului, o curiozitate pentru această zonă, veghează în continuare. Punţi nevăzute leagă sfântul locaş de Muzeul Agriculturii. „Sânul lui Avraam" înconjoară solemn bisericuţa - este vorba de un brâu în torsadă sculptat cu grijă în lemn.
Câteva ferestruici îndreptate înspre muzeu transmit parcă mesajul divin înspre curioşii care încearcă să afle povestea teascului, a piuei, a plugului şi foalelor, a războiului de ţesut şi a urzitorului, a sucitoarei, a maşinii de tras borangicul, a meliţei şi a tuturor uneltelor, instrumentelor şi maşinăriilor care ne-au ajutat să evoluăm.
Citește pe Antena3.ro