x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Statui Greco-Romane

Statui Greco-Romane

11 Oct 2008   •   00:00

Arheologii greci au descoperit două sculpturi romane într-un oraş scufundat din Marea Egee, relatează TimesOnline. Ministerul Culturii din Grecia a anunţat că descoperirea arheologică realizată în Mandraki, în vestul insulei Kynthos, constă în bustul unui bărbat în armură, înalt de 1,4 metri, şi capul unui bărbat cu barbă.



Arheologii greci au descoperit două sculpturi romane într-un oraş scufundat din Marea Egee, relatează TimesOnline. Ministerul Culturii din Grecia a anunţat că descoperirea arheologică realizată în Mandraki, în vestul insulei Kynthos, constă în bustul unui bărbat în armură, înalt de 1,4 metri, şi capul unui bărbat cu barbă. În urma unor analize, arheologii au ajuns la concluzia că aceste piese artistice romane datează din perioada 146 î.Hr. şi 330 d. Hr., perioadă în care Grecia se afla sub dominaţie romană. Se pare că bustul şi capul, descoperite la o adâncime de 2,5 metri, au fost refolosite încă din antichitate ca material de construcţii pentru ridicarea unui zid care să asigure securitatea oraşului-port. Expediţii arheologice anterioare în regiunea Mandraki au scos la iveală piloni scufundaţi şi alte materiale de constucţii, însă acestea sunt primele statui descoperite în zonă. Pătrunderea romanilor în Grecia s-a produs o dată cu învingerea corintienilor în "bătălia de la Corint", însă grecii au reuşit să-şi păstreze, parţial, independenţa. În 133 î.Hr., insulele din Marea Egee s-au alăturat Greciei Romane.


Aşezări romane în Ungaria

Muzeul de Istorie din Budapesta anunţă descoperirea uneia dintre cele mai vechi vile romane din capitala ungară. Ruinele au fost descoperite după mai multe luni de săpături în Districtul III – Bécsi út 260 din Budapesta. Complexul roman de locuinţe era înconjurat de un zid gros de 45-50 de centimetri, construit din plăci de calcar lipite cu mortar galben-alb. În interiorul lui s-au mai descoperit piese de ceramică, cuie din fier şi monede din perioada împăratului roman Hadrian, ceea ce indică faptul că vila a fost ridicată la sfârşitul secolului al II-lea î.Hr.


Submarine rătăcite

Marina americană a anunţat că epava descoperită anul trecut lângă Insulele Aleutin, în apropiere de Alaska, aparţine submarinului USS Grunion, dispărut în al doilea război mondial, scrie Associated Press. Submarinul Grunion a trimis ultimele semnale la 30 iulie 1942, când au fost raportate intense atacuri antisubmarine. La 16 august 1942, submarinul a fost declarat dispărut, cauzele rămânând un total mister până la descoperirea sa.  


Negocieri pentru machu picchu

Negocierile dintre oficialii din Peru şi Universitatea americană Yale privind vestigiile incaşe aflate în Statele Unite de aproximativ 100 de ani sunt în plină desfăşurare, informează Yale Daily News. Prin aceste negocieri se încearcă o colaborare între cele două părţi pentru cedarea titlurilor de proprietate către Peru şi găzduirea majorităţii pieselor într-un muzeu special de lângă Machu Picchu, fondat atât de peruani, cât şi de universitatea americană. Dacă negocierile vor avea succes, piesele ar trebui să ajungă la Machu Picchu până în 2011, pentru a sărbători prima expediţie în Peru a exploratorului american Hiram Bingham al III-lea.


Picturile murale implică milenii de creaţie artistică

O echipă de cercetători condusă de arheologul Alistair Pike de la Universitatea din Bristol a descoperit că a fost nevoie de 20.000 de ani pentru realizarea completă a picturilor preistorice din peşteri. Tehnicile tradiţionale de datare cu carbon nu sunt destul de precise în stabilirea exactă a creării desenelor, deoarece ele dezvăluie data la care cărbunele utilizat a fost creat nu momentul în care a fos aplicat pe peretele peşterii. Pentru a elimina erorile date de această tehnică, ei s-au folosit de datarea cu uraniu, folosită de geologi pentru a fixa în timp stalactitele şi stalagmitele.


Piramidele de lut

Cercetătorii italieni s-au folosit de sateliţi pentru a descoperi piramide ascunse în solul peruan, informează site-ul Discovery. Prin tehnologia folosită de satelitul Quickbird, specialiştii au înlăturat în mod virtual mai multe straturi de pământ şi piatră şi au reuşit să descopere o piramidă din chirpici. Aceasta se situa la mai bine de un kilometru de situl arheologic Cahuachi, unde se află cel mai mare oraş de lut din lume. După optimizarea imaginilor captate de satelit prin raze infraroşii a rezultat imaginea detaliată a unei piramide care se întinde pe o suprafată de peste 270 de metri pătraţi.

×
Subiecte în articol: arheo