x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă STEMRAD, centura care ne protejează de cele mai nocive radiaţii

STEMRAD, centura care ne protejează de cele mai nocive radiaţii

10 Apr 2014   •   20:29
STEMRAD, centura care ne protejează de cele mai nocive radiaţii

Compania israeliană Stemrad a realizat centura care ne protejează de cele mai nocive efecte ale radiaţiilor Gamma.

Numită Stemrad 360 Gamma, centura poate salva cu adevărat vieţi în cazul unui accident nuclear, îndepărtând efectele extrem de dăunătoare ale radiaţiilor Gamma.  Centura este făcută în mare parte din plumb şi destinată protecţiei regiunii pelviene, unde se produce cea mai mare parte a măduvei osoase, informează Reuters.

La prima vedere, centura pare a fi o centură de protecţie simplistă, dar în realitate aceasta are o structură tridimensională unică, după cum a explicat co-fondatorul Stemrad, Oren Milstein. Centura protectoare are o greutate de aproximativ 15 kilograme şi nu este atât de greu de purtat precum s-ar putea crede.

Laureaţii Premiului Nobel, Roger Kornberg şi Michael Levitt, care au făcut parte din comitetul ştiinţific consultativ, au explicat meritele centurii.

În primul rând, centura de 15 kilograme poatefi purtată de majoritatea oamenilor, pe când un costum de protecţie care să protejeze toate organele vitale , cum ar fi ficatul sau glanda tiroidă, ar cântări până la 200 de kilograme, făcându-l aproape imposibil de purtat.
În al doilea rând, centura îl poate proteja pe purtător de o doză de radiaţii nucleare de până la 1000 de rad, ceea ce înseamnă un nivel foarte ridicat de radiaţii ce pot provoca boli grave şi chiar moartea celor care au fost expuşi la asemenea radiaţii.  Milstein afirmă că este esenţial, în cazul contaminării organismului cu radiaţii nucleare, protejarea măduvei osoase de distrugere. Măduva osoasă asigură supravieţuirea după expunerea la radiaţii.

Precedentul Cernobîl
După tragedia de la centrala nucleară de la Cernobîl, mulţi dintre pompierii şi inginerii care se aflau în primele rânduri ale echipelor de intervenţie au avut nevoie de transplant de măduvă. Dar acesta nu le-a fost suficient, mulţi dintre ei murind în scurt timp după aceea.  Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă ei ar fi avut costume corespunzătoare de protecţie, însă centura aceasta nu fusese inventată atunci.

Centura nu a fost încă testată într-un mediu natural de radiaţii, cum ar fi la Fukushima, de exemplu, ci numai în laborator, unde s-au folosit manechine, dar experţii au putut trage totuşi principalele concluzii. Astfel, centura absoarbe radiaţiile nucleare. Centura nu oferă însă protecţie totală şi nu poate fi eficientă sută la sută dacă purtătorul acesteia stă pe termen nelimitat într-o zonă iradiată. 

Cu toate că a fost testată numai în laborator, compania Stemrad are deja comenzi din Israel, Rusia şi Jaoponia. (S.Stancu)

Link pentru foto : http://rt.com/news/gamma-radiation-nuclear-safety-472/

×