x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Tehnologie în aer liber

Tehnologie în aer liber

de Alexandra Zotta    |    05 Iul 2008   •   00:00

Cînd vorbeşti despre tehnologie şi despre oameni înnebuniţi după gadget-uri, te aştepţi ca aceştia să fie tipul de persoane care nu ies din casă şi îşi petrec majoritatea timpului în faţa calculatorului. Totuşi, tehnologia avansată îi ajunge şi pe cei care îşi petrec majoritatea timpului în natură.



Cînd vorbeşti despre tehnologie şi despre oameni înnebuniţi după gadget-uri, te aştepţi ca aceştia să fie tipul de persoane care nu ies din casă şi îşi petrec majoritatea timpului în faţa calculatorului. Totuşi, tehnologia avansată îi ajunge şi pe cei care îşi petrec majoritatea timpului în natură.

Încălzirea vremii ne împinge de la spate să petrecem cît mai mult timp în aer liber. Parcurile s-au umplut de role, biciclete şi skateboard-uri. Pe răcoarea de dimineaţă sau la lăsarea serii apar alergătorii, acum, cei mai mulţi dintre ei însoţiţi de un MP3 Player sau un iPod. Aceasta este o bună strategie de atragere a atenţiei de la efort şi concentrarea ei asupra muzicii ascultate. O altă tehnică de îmbunătăţire a condiţiei fizice este urmărirea, cu ajutorul unui pedometru (dispozitiv care numără paşii executaţi în timpul mersului, n.r.), numărului de paşi efectuaţi zilnic şi încercarea de mărire a acestui număr. O persoană cu viaţă sedentară execută pînă la 5.000 de paşi pe zi. Rezonabil pentru un individ sănătos este să parcurgă 10.000 de paşi, iar persoanele foarte active fac aproximativ de 12.500 de paşi.

APARATUL... DE ÎNCURAJARE. Aparatele de monitorizare a activităţii cardiace sînt indicatoare foarte bune ale nivelului la care a ajuns antrenamentul unei persoane, cît efort depune şi ce progrese a făcut. Ritmul cardiac şi consumul de oxigen cresc o dată cu intensificarea exerciţiilor. Urmărirea acestor informaţii prin intermediul aparaturii de monitorizare, ajută la menţinerea exerciţiilor la rata ideală. "De obicei, cînd sportivii au un aparat de monitorizare, sînt mai motivaţi şi îşi stabilesc mai uşor ţeluri în ceea ce trebuie să facă", explică doctorul Scott Crouter, profesor la Departamentul de Exerciţiu şi Sănătate al Universităţii din Massachusetts, Statele Unite. Aparatele de monitorizare au fost inventate în anii ’80, iar de atunci au suferit o serie de modificări. În prezent există monitoare cardiace wireless (fără fir, n.r.) care primesc informaţie de la un transmiţător purtat pe sub haine, dar şi aparate de monitorizare sub forma unui simplu ceas de mînă. Datele acumulate pot fi descărcate şi analizate apoi cu ajutorul unor programe speciale.

TEHNICĂ MULTIFUNCŢIONALĂ. Dacă sînteţi adeptul mersului cu bicicleta, atunci vă puteţi achiziţiona o banderolă cu senzori, care estimează consumul de energie, sau un sistem GPS, care poate acţiona pe post de kilometraj. Sistemul GPS este foarte util în cazul în care plecaţi cu bicicleta pe munte, unde vă este foarte folositoare şi ultima invenţie în materie de haine pentru sportivii aventurieri – este vorba despre jacheta impermeabilă "Hybrid Revolution Gear Xip3", care, în funcţie de nevoile fiecăruia, poate fi transformată în rucsac sau pernă. Dacă beneficiaţi de confortul unui automobil personal, dar totuşi doriţi să va luaţi şi bicileta în vacanţă, Jeep a scos pe piaţă o bicicletă care poate fi "împăturită" în două pentru a încăpea perfect în portbagaj. Şi totuşi aceasta nu este cea mai spectaculoasă invenţie în domeniul biciletelor.

BICICLETA... ÎN CERC. Cu toţii am auzit de biciclete pentru două persoane, chiar şi pentru trei persoane, însă cunoscuta firmă americană Hammacher Schlemmer a testat recent piaţa cu un nou produs: bicicleta Conference pentru... şapte persoane. Persoane care nu sînt aliniate, ci aranjate în formă circulară, ca la o masă de şedinţă. Fiecare dintre "pasageri" are sub picioare pedale care ajută la mişcarea întregului mecanism, care arată mai mult ca o maşinuţă. Chiar dacă preţul acestui vehicul este piperat, produsul nu se mai găseşte în stoc.

Dacă v-aţi săturat de mişcarea monotonă a bicicletei comune, s-a mai inventat Stepster – vehicul pe care trebuie să păşiţi pentru a-l face să se deplaseze, o încrucişare stranie între un scooter şi stepper-ul obişnuit din sălile de fitness. Pentru persoanele active, care dau gadgeturile de-acasă pe cele din aerul liber, site-ul fitness-gadgets.com vă pune la dispoziţie o mulţime de variante pentru a vă ajuta să vă menţineţi corpul sănătos.

Cele mai utilizate aparate de monitorizare a activităţii cardiace sînt cele wireless, care îşi primesc informaţiile de la transmiţătoare purtate pe sub îmbrăcăminte. În ultimul timp cîştigă teren aparatele de monitorizare sub formă de ceas de mană, care nu interacţionează cu nici un fel de dispozitive specializate. Datele stocate în acest "ceas" pot fi descărcate şi apoi analizate, folosind programul specific corespunzător.

Sporturi

Şi sporturile practicate în aer liber beneficiază astăzi de ajutorul a diverse dispozitive electronice avansate. Cele mai avantajate din acest punct de vedere sînt golful şi baseball-ul. Amatorii de golf se bucură de ajutorul lui GolfLogix, un sistem GPS specific, care îţi arată distanţa pe care trebuie să o parcurgă mingea, riscurile pe care le presupune alegerea unei anumite găuri din cîmpul de golf şi te ajută în alegerea crosei potrivite. Tot jucătorii se pot delecta şi cu Segway special, Segway X2 Golf, care, pe lîngă dotările unui Segway obişnuit, este înzestrat cu o geantă pentru transportarea croselor şi o tabelă de scor electronică. Nici mingile de baseball nu mai sînt ce au fost. Astăzi, cu doar 25 de dolari, îţi poţi cumpăra (din SUA, n.r.) o minge cu un mic ecran LCD care îţi arată viteza de aruncare.

×
Subiecte în articol: special monitorizare