Cei pasionaţi de viaţa extraterestră sunt îndemnaţi, de cosmologul şi astrobiologul american Paul Davis, să-i caute pe "omuleţii verzi” printre pământeni. Studiile de biologie sintetică (ingineria formelor de viaţă) citate de Davis arată că pe Terra sunt posibile alternative biochimice pentru dezvoltarea vieţii.
Ca şi alţi oameni de ştiinţă care împărtăşesc această idee, Davis spune că există motive întemeiate care să susţină ideea potrivit căreia omenirea împarte, la ora actuală, Pământul cu cel puţin o formă de viaţă diferită de tot ceea ce cunoaştem din punct de vedere biologic. Această formă ar putea să se dezvolte în medii nocive şi inaccesibile vieţii pământene, ca de exemplu în adâncurile mărilor sau chiar în interiorul corpurilor noastre.
Pentru a-şi sprijini afirmaţiile, cercetătorul american a dat ca exemplu microbii care se hrănesc cu arsenic şi care trăiesc în California, precum şi o colonie de organisme ciudate care îşi duc viaţa în adâncurile mărilor. Potrivit expertului american, problematica vieţii extraterestre nu ar trebui tratată superficial, aşa cum se obişnuieşte în unele medii, ci cu tot interesul. De altfel, chiar Agenţia Spaţială Americană urmează să caute astfel de urme, dar nu pe Terra, ci în spaţiu. Pentru NASA, lucrul cel mai important nu este locul în care aceste forme de viaţă ar putea trăi, ci modul în care ar putea fi ele identificate. "Dacă descoperim că viaţă există şi în alt loc în sistemul nostru solar afară de Terra, atunci e posibil să o găsim peste tot în Univers”, a spus Davis la congresul anual al Asociaţiei americane pentru dezvoltarea ştiinţei, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Chicago.
O parte a presei de specialitate de peste Ocean a vorbit, în termeni duri, despre speculaţiile omului de ştiinţă american, care a propus căutarea formelor de viaţă pe Terra fie în organismele oamenilor, fie în locuri în care există condiţii extreme (în atmosfera foarte înaltă, unde radiaţiile cosmice sunt foarte intense, sau în apele cu temperaturi foarte ridicate de sub vulcanii oceanici). În paralel, mai spune Davis, este necesară studierea mai atentă a tuturor formelor de viaţă descoperite până în prezent şi identificarea structurilor de ADN sau ARN ale acestora.
Citește pe Antena3.ro