Un experiment realizat de cercetătorii români va fi transportat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu ultimul zbor în spaţiu al navetei Discovery, programat pentru 24 februarie, a declarat pentru Mediafax directorul general al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.
Intitulat “Creşterea şi supravieţuirea fungilor coloraţi în spaţiu”, experimentul a fost realizat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale de pe platforma Măgurele din Bucureşti şi are ca scop determinarea efectelor microgravitaţiei şi ale radiaţiilor cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul este coordonat de Dumitru Haşegan, directorul Institutului românesc de Ştiinţe Spaţiale, care a plecat deja la Centrul Spaţial Kennedy de la Cape Canaveral (Florida, SUA), pentru a a face ultimele pregătiri, a adăugat Piso.
Lansarea navetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unor probleme tehnice. Acesta este ultimul zbor pentru Discovery şi, totodată, al 39-lea al navetei, cel mai vechi vehicul spaţial din flota cosmică a NASA. Aceasta este, de asemenea, penultima lansare a unei navete americane, înainte de retragerea lor din circulaţie şi trimiterea la un muzeu tehnic. Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, în principiu, de Endeavour, cel mai devreme în aprilie.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita Pământului, la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, la o viteză medie de 28.000 de kilometri pe oră. ISS este un proiect evaluat la peste 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de SUA şi la realizarea căruia participă 16 ţări. (Mediafax)