x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un şarpe cât un autobuz

Un şarpe cât un autobuz

de Anca Aldea    |    07 Feb 2009   •   00:00

Cel mai mare şarpe boa din lume a fost descoperit, în stadiul de fosilă, într-o mină de cărbune din Panama. Alături de el, cercetătorii au scos la iveală alte vertebre şi coaste fosilizate aparţinând a 28 de indivizi dintr-o specie nouă, denumită "Titanboa correjonensis” sau "boa titanic din Correjon”.



Carlos Jaramillo de la Institutul de cercetări tropicale Smithsonian din Panama studiază această mină de aproximativ şase ani. A găsit fosila acolo, în măruntaiele pământului. Împreună cu mai mulţi colegi, specialistul a studiat rămăşiţele uriaşului şarpe care a trăit în America Centrală în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani, într-o vreme în care regnul animal îşi revenea, treptat, după extincţia în masă a dinozaurilor (fenomen care a avut lor în urmă cu 65 de milioane de ani). La o primă vedere, spune Jonathan Bloch, specialist în paleontologia vertebratelor în cadrul Universităţii din Florida, SUA, este vorba de un şarpe lung de aproximativ 13 de metri, din clasa neveninoaselor, înrudit cu boa constrictor.

Animalul, care seamănă cu o anacondă, dar este mult mai mare decât ea, a trăit în condiţii calde de temperatură. "La nivel global, Terra era calduroasă. Nu exista gheaţă la poli, nici la nord, nici la sud. În aceste zone, au fost găsite resturi de palmieri”, a spus Bloch, apreciind că temperatura în care trăia uriaşul şarpe era destul de ridicată. Cercetătorii nu exclud faptul că temperaturile ridicate actuale ar putea favoriza apariţia unor astfel de animale gigant, dar susţin că, dacă ele vor apare pe Terra, va avea cineva grijă să le extirpeze, scrie cotidianul american USA Today, pe pagina sa de internet. Ecosistemul în care a trăit era asemănător bazinului Amazonului din zilele noastre, dar cu temperaturi mai mari. Cercetătorii consideră că un şarpe de asemenea dimensiuni ar fi avut nevoie pentru a supravieţui de o temperatură medie anuală cuprinsă între 30 şi 34 de grade Celsius, scrie revista britanică The Nature într-un amplu studiu asupra acestui animal.

În cadrul studiului, biologul Jason Head, cercetător la Universitatea Toronto din Canada şi coordonator principal al unui studiu despre cel mai mare şarpe găsit vreodată pe Terra, spune că există o legătură foarte strânsă între mărimea reptilelor şi condiţiile de temperatură. Reptilele sunt animale cu sânge rece, iar mărimile lor sunt determinate de temperatura mediului în care trăiesc. Şarpele preistoric găsit în Panama, care are o lungime comparativă cu cea a unui autobuz sau a dinozaurului Tyranosaurus Rex, cântărea peste 1.100 de kilograme, iar corpul său masiv avea un diametru de aproximativ un metru, scrie revista sus-amintită.

Titanoboa a fost cea mai mare vieţuitoare din pădurile tropicale şi se hrănea, probabil, cu peşti de mari dimensiu, crocodili şi broaşte ţestoase de apă dulce. El nu era veninos şi avea un stil de viaţă asemănător anacondelor din zilele noastre, care îşi ucid prada prin asfixiere.

Anterior, cel mai mare şarpe descoperit aparţinea speciei Gigantophis, care a trăit în urmă cu 39 de milioane de ani, în Africa de nord şi care atingea o lungime de aproximativ 10 metri. Dintre şerpii actuali, cei mai lungi sunt pitonii reticulaţi (Python reticulatus), care pot atinge o lungime de aproximativ 9 metri.

×
Subiecte în articol: natura şarpe