x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Universul, trecut şi prezent

Universul, trecut şi prezent

de Anca Aldea    |    11 Iul 2010   •   00:00
Universul, trecut şi prezent

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a dat pu­bli­ci­tă­ţii prima imagine a Universului, "fotografiată" din interiorul Căii Lactee. Această imagine oferă indicii despre viaţa apărută după explozia primordi­a­lă, Big Bang, inclusiv despre aşa-numita "radiaţie cosmică de fond", care conţine informaţii legate de pri­me­le procese care au avut loc la naşterea Universului. Fo­tografia a fost realizată cu ajutorul a mii de date transmise la sol de telescopul Planck (al cărui nume aminteşte de fizicianul german Max Planck, părintele Teoriei cuantice), un proiect ambiţios la care parti­cipă, pe lângă minţi luminate din Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Germania, Danemarca şi Finlanda, şi o echipă de la Institutul român de Ştiinţe Spaţiale, sub conducerea doctorului Lucia Popa, coordonatoarea singurului grup de cosmologie din ţara noastră.

"Noi nu oferim răspunsuri, ci deschidem poarta unui Eldorado în care oamenii de ştiinţă pot căuta să descifreze secretele care duc la o înţelegere mai bună a felului în care s-a născut şi funcţionează Universul. Această fotografie (dată publicităţii de ESA - n.r.) şi ca­litatea ei remarcabilă reprezintă un tribut adus inginerilor care au construit şi au operat satelitul Planck. De-aici înainte, comunitatea ştiinţifică începe să culeagă roadele", a spus David Southwood, directorul programului ştiinţific de explorări robotice din cadrul ESA. Linia alb-strălucitoare din centrul fotografiei marchează galaxia noastră, Calea Lactee, iar petele din jurul ei, asemănătoare unor curenţi, sunt nori de praf în care se formează stele noi. Porţiunile "pigmentate" de deasupra curenţilor reprezintă aşa-numitele "radiaţii cosmice de fond", adică "rămăşiţe" ale mingii de foc din care s-a născut Universul în urmă cu... 13,7 miliarde de ani. În timp ce Universul s-a mărit şi s-a răcit, aceste radiaţii au continuat să se plimbe fără încetare, a adăugat dr Popa.

Misiunea Telescopului Planck, care urmează să se încheie în 2012 şi la care cercetători români recunoscuţi în străinătate au creat conceptul ştiinţific (ţara noastră fiind singura din Europa de Est care şi-a adus contribuţia la acest proiect de amploare), a început anul trecut, cu scopul de a studia momentul zero al Universului. Planck, care examinează radiaţiile fosile rezultate în urma Big Bang-ului, a fost lansat în spaţiu la 14 mai 2009, împreună cu "fratele" său Herschel, care studiază originile şi evoluţia stelelor şi a galaxiilor.

Mai multe informaţii în articolul Savanţi români studiază clipa zero a Universului


×
Subiecte în articol: zoom