Cercetătorii au creat în laborator vene umane, care pot fi stocate până la un an şi apoi transplantate în siguranţă în corpul oricărui pacient, relatează The Daily Telegraph. Singura problemă este că acest proces durează nouă luni sau mai mult, iar pacienţii nu pot aştepta de obicei o perioadă atât de îndelungată o intervenţie chirurgicală.
Noua tehnică prevede crearea acestor vase de sânge în avans, folosind celule de la donator luate la întâmplare din ţesutul uman, pentru a creşte colagen pe un tub "schelă" biodegradabil sau pe un mulaj făcut dintr-un polimer.
Potrivit cercetătorilor, este puţin probabil ca aceste vase să fie respinse de organismul unui pacient, scrie cotidianul britanic, citat de Agerpres.
De altfel, aceste vase de sânge create în laborator au fost testate pe babuini şi s-a constatat că funcţionează, restabilind complet fluxul de sânge.
Atunci când grefele au fost eliminate, după şase luni, s-a constatat că vasele create în laborator nu se blocaseră şi nu se îngroşaseră, ceea ce le face potrivite pentru transplantul pe termen lung. În plus, vasele îşi păstrează tăria şi elasticitatea, reuşind să rămână ne-obstrucţionate, chiar şi după ce au fost puse într-o soluţie de sare simplă timp de un an.
Venele create de cercetători pot fi folosite şi în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală, ale căror vase de sânge au fost afectate în urma dializei.