x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - Raza tractoare din filmele SF a devenit realitate

VIDEO - Raza tractoare din filmele SF a devenit realitate

29 Oct 2015   •   17:56
VIDEO - Raza tractoare din filmele SF a devenit realitate

Raza tractoare, o tehnologie obişnuită doar în romanele şi filmele SF, cu apariţii notabile în poate cele mai cunoscute serii SF ale tuturor timpurilor, "Star Wars" şi "Star Trek", unde este folosită pentru a "remorca" şi a atrage nave spaţiale, a pătruns în domeniul realităţii, conform unui material publicat de Reuters.

O echipă de cercetători a anunţat marţi că a obţinut o rază tractoare ce foloseşte unde sonore de înaltă amplitudine pentru a ridica de la sol, dar şi pentru a mişca şi roti mici obiecte, fără un contact direct cu acestea. Printre altele, o astfel de tehnologie poate avea aplicaţii importante în domeniul medical.

"În calitatea sa de undă mecanică, sunetul poate exercita forţe importante asupra obiectelor. Să ne amintim ultima oară când am fost la un concert şi simţeam cum ne vibrează pieptul de la muzică", a comentat coordonatorul acestui studiu, Asier Marzo de la Universitatea din Bristol (MB) şi de la Universitatea din Navarra (Spania).

Conform lui Marzo, această rază sonică de tractare a reuşit să ridice obiecte cu diametrul de 4 mm şi să le controleze poziţia şi orientarea în aer. Raza de tractare funcţionează cu ultrasunete pe frecvenţa de 40 kilohertzi. Urechea umană nu poate auzi zgomote dincolo de pragul de 20 kilohertzi.

Cercetătorii au folosit undele sonice rezultate de la 64 de difuzoare miniaturale denumite traductoare pentru a obţine ceea ce ei au denumit "holograme acustice" capabile să controleze un obiect fără atingere directă. Aceste unde au luat forma unei "pensete" pentru a ridica un obiect, de "vortex" pentru a-l menţine în stare de levitaţie sau de "cuşcă" pentru a-l cuprinde şi menţine în loc.

"O simplă undă sonică nu ar face decât să împingă o particulă în direcţia sa de propagare. Mai multe astfel de unde însă interferează între ele şi pot genera complexe forme acustice 3D care exercită forţe din toate direcţiile şi menţin particula într-un anumit loc", explică Asier Marzo. Cel mai mare obiect pe care a fost testat cu succes acest dispozitiv este "o mărgea" din polistiren cu diametrul de 4 mm. Nu este mult, dar cu certitudine că este un început.

"Prin intermediul unor traductoare speciale, de mare putere, ar fi posibil să facem să leviteze chiar şi bile din metal", a precizat el.

Asier Marzo a descris şi câteva posibile aplicaţii medicale ale acestei tehnologii. Sunetul nu poate călători prin vidul spaţiului cosmic dar o poate face prin apă sau prin ţesuturile organismului uman. Acest lucru face posibilă manipularea cheagurilor de sânge sau grăsime, a pietrelor de la rinichi sau chiar a unor microinstrumente chirurgicale în cadrul unor proceduri minim-invazive.

De asemenea, raze sonice de tractare mai puternice ar putea fi folosite pentru a manipula obiecte de mari dimensiuni în condiţiile de microgravitaţie din interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Acest studiu despre tehnologia de tractare sonică a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications. La studiu au participat şi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Sussex (MB) şi de la compania britanică Ultrahaptics.

Raza tractoare

×
Subiecte în articol: raza tractoare filme sf literatura SF