x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 2010, pariuri pe tactil

2010, pariuri pe tactil

de Alexandru Radescu    |    08 Dec 2009   •   00:00
2010, pariuri pe tactil

Printre noutăţile IT cu care au debutat târgurile de electronice de consum din 2009 s-a numărat şi un mini-PC cu ecran tactil.



Bazându-ne pe tendinţele din domeniu precum şi pe anunţurile de sfârşit de an, 2010 ar trebui să ne ofere şi un boom al gadget-urilor cu tehnologie touchscreen.

Mai multe veşti importante din zona tehnologiei tactile au cucerit piaţa în ultimul timp. Cu siguranţă, cea mai importantă a venit de la Motorola, care a anunţat o investiţie în compania franţuzească Sensitive Object. Focalizată pe soluţii încorporate în interfeţe tactile, Sensitive Object se bazează mai mult pe acustică decât pe tehnologii optice, capacitive sau rezistive. Atunci când un utilizator atinge un ecran tactil dezvoltat de SE, atingerea produce unde sonore, impactul fiind acela că ar trebui să redea un feed-back mult mai exact decât până în prezent.

Dar, înainte de anunţul Motorola, piaţa computerelor a putut testa noul laptop Acer multi-touch Aspire 5738PzG. Un model destul de puternic, cu procesor Intel Core Duo, ecran de 15,6 inci şi Windows 7. Să nu uităm de unul dintre gadget-urile aşteptate la sfârşitul acestui an, dar cu speranţe mutate în 2010: un tablet de la Apple. Nu se ştie nimic oficial, zvonurile fiind despre un gadget cu ecran de 8 sau 10 inci.

SURFACE
Totuşi, rolul important de popularizare, înainte de explozia de pe piaţa smartphone (şi poate prin însăşi "avangarda" de test), provine de la soluţiile de informare publică. În timp, utilizarea lor s-a extins, putând fi astăzi găsite în gări şi în oraşe turistice, la hotel sau în muzee şi chiar la târguri de carte (Gaudeamus). Una dintre cele mai consacrate tehnologii, cunoscută şi prin forţa producătorului, este Microsoft Surface ("Suprafaţa"), prezentată şi în România în această vară la CERF.

Este vorba despre o interfaţă intuitivă care nu mai necesită folosirea mouse-ului sau a tastaturii, permiţând utilizatorilor "să pună mâna" direct pe informaţia digitală care îi interesează. Surface este un ecran în formă de masă, cu o diagonală de 30 de inci, pe care mai multe persoane îl pot folosi simultan. Poate recunoaşte obiecte care au ataşată o etichetă de identificare similară codului de bare, dar numai când intră în contact cu suprafaţa. Astfel, într-un hotel, un Surface conectat la internet poate oferi informaţii dintre cele mai diverse, inclusiv cele bazate pe hărţi şi GPS.

×
Subiecte în articol: IT