x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget A început războiul 3D!

A început războiul 3D!

de Alexandru Radescu    |    05 Sep 2009   •   00:00
A început războiul 3D!
Sursa foto: Tobias Schwarz/Reuters

Până la 9 septembrie, în Berlin se desfăşoară ediţia cu numărul 49 a celui mai important târg de electronice şi electrocasnice din Europa. Sfidând criza, organizatorii au amenajat un spaţiu-record pentru expoziţie, marii producători din domeniu expunând şi produse pentru 2010-2011.



În mod clar, punctul de atracţie al ediţiei din acest an de la IFA (Internationale Funkausstellung) este reprezentat de războiul 3D declanşat de tehnologiile de la Sony şi Panasonic.

Din partea Sony, primele LCD-uri Bravia 3D se vor comercializa din 2010, compatibilitatea cu această tehnologie urmând să fie încorporată şi în alte dispozitive, precum laptopurile Vaio sau consola Play Station. Japonezii mai prezintă la târg şi un "miniTV" LCD HD (S57) cu diagonală de 19 inci (48 cm), fiind echipat cu mâner detaşabil pentru a putea fi uşor transportat într-o cameră sau alta, în funcţie de necesităţi.

Vine şi cu două tuner-e digitale încorporate, raport de contrast dinamic de până la 8.000:1, iar cu opţiunea "Scene Select" se pot optimiza rapid setările audio şi video, în funcţie de tipul de conţinut preferat. Panasonic prezintă sistemul Full HD 3D Home Theater, care depăşeşte cu mult actuala tehnologie convenţională 3D, vizitatorii de la IFA putându-l experimenta sistemul în două săli 3D. De asemenea, seria V10 NeoPDP va fi extinsă pentru a include noi ecrane cu plasmă de 65 şi 58 de inci. În seria V10 e inclusă şi funcţia Viera Cast, care le permite utilizatorilor să acceseze conţinuturi de internet pe televizor.

TV, VIDEOPROIECTOR
Din partea coreenilor de la LG, noutăţile sunt televizoarele LCD cu tehnologie LED backlight, modele SL8000 şi SL9000. Prezentată sub conceptul "Dincolo de limite", noua gamă are o suprafaţă a ecranului neîntreruptă de rama care încadrează în mod obişnuit ecranele televizoarelor. O folie specială de laminare acoperă ecranul, rama reducând efectul de reflexie şi îmbunătăţind calitatea imaginii. Nu putea să lipsească partea eco. Din punctul de vedere al consumului de energie (SL9000), acesta este redus cu 80% faţă de televizoarele LCD obişnuite.

Epson se foloseşte de expoziţie pentru a lansa şi trei modele de videoproiectoare de înaltă definiţie, special create pentru pasionaţii de jocuri şi de transmisiuni sportive pe ecrane de mari dimensiuni. Concepute ca nişte dispozitive versatile, noile videoproiectoare permit conectarea la DVD player, la consola de jocuri, la PC sau la camera foto.


Player blu-ray
5191-100975-fotocaseta.jpgPrintre noutăţile Philips se remarcă un player blu-ray (foto), care poate fi conectat la internet pentru a beneficia de diverse servicii exclusive (BD-Live). În ceea ce priveşte sunetul, Dolby TrueHD oferă 7.1 canale, iar pe partea video este echipat pentru a aduce 24 de cadre pe secundă direct de pe discurile Blu-ray.

Prin EasyLink se controlează toate produsele cu o singură telecomandă. Nu este omisă protecţia copiilor, fiind echipat player-ul cu restricţionare acces minori.

×
Subiecte în articol: IT berlin ifa 2009