Tunul cu microunde fierbe moleculele de apa din corpul inamicului, pusca dotata cu arc electric ii paralizeaza muschii, iar laserul portabil anihileaza motorul unui automobil aflat in miscare. Nu e prezentarea unui film SF, ci o relatare din laboratoarele creatorilor de arme.
CRISTIAN IONITA
Armele capabile sa transmita instantaneu energia la distanta au fost mentionate prima data in romanele unor autori cu imaginatie bogata. Acest concept, botezat "directed-energy", le-a cazut cu tronc cercetatorilor americani din domeniul militar. Asa se face ca zilele acestea sunt testate tot felul de inventii capabile sa doboare inamicul inainte ca acesta sa stie ce l-a lovit. Creierele luminate care le-au facut sa vada lumina zilei spun ca acestea sunt niste arme "umanitare". Adica victimele vor fi doar paralizate o vreme, fara ca viata sa le fie pusa in pericol dupa ce au "primit in freza" o portie de microunde sau o doza de curent electic. Depinde cat de mare e doza, am adauga noi.
APLICATII. Cel mai ambitios program in acest domeniu a fost botezat "Air Forces Airborne Laser" si urmareste sa monteze un laser puternic pe un Boeing 747. Laserul ar trebui sa fie folosit pentru a distruge rachetele inamicilor si este proiectat in laboratorul fortelor aeriene americane din New Mexico. In aceeasi locatie, cercetatorii au dezvoltat o arma botezata "Active Denial System", care pune pe fuga adversarii incalzindu-le moleculele de apa din piele folosind microundele. Durerea este atat de acuta, incat tinta o rupe la fuga cat o tin picioarele. Pana la sfarsitul acestui an, arma va intra in dotarea tuturor serviciilor americane pentru teste.
RESTRICTII. Ideea de a folosi astfel de arme impotriva unor tinte umane creeaza dezbateri aprinse, alimentate in ultima vreme de abuzurile asupra prizonierilor americani. Unii experti prezic chiar ca folosirea acestor arme va fi limitata de legile si tratatele internationale.
TESTE PE OAMENI
Cercetarile asupra efectelor secundare ale acestui tip de arme au fost demarate la sfarsitul anilor â90 in laboratoarele fortelor aeriene de la San Antonio. Testele pe oameni au inceput dupa ce expertii au ajuns la concluzia ca nu provoaca leziuni permanente animalelor, iar rezultatele finale au aratat ca nu exista efecte secundare de durata, spun oficialii armatei. Pe de alta parte, exista unii care se intreaba de ce rezultatele testelor asupra oamenilor nu au fost facute publice pana acum, daca tot nu exista nici un pericol.
Citește pe Antena3.ro