Poate că nu am avut parte de un CES exploziv, cu lansări de gadget-uri şI tehnologii al căror ecou să străbată globul ca un fulger, dar cu siguranţă că rezultatele trimestriale Nokia au stârnit analize şI comentarii peste aşteptări. Pentru ultimele trei luni din 2012, compania finlandeză, cândva numărul unu în clasamentele industriei telecom, a anunţat vânzări de 86 milioane terminale, dintre care aproximativ 16 milioane de smartphone-uri. Pe acest segment de business, care acum “dictează” practic totul pe piaţă, raportul Nokia evidenţiază 4,4 milioane unităţi Lumia (un “brand” rezultat din colaborarea cu Microsoft) şI 9,3 milioane unităţi Asha (foto). Din punctul de vedere al producătorului, vânzările au fost peste aşteptări, dar nu lipsesc controversele legate de introducererea modelelor Asha în gama smartphone. Nokia spune că fac parte din zona smartphone de “buget redus”, entry-level. Pe piaţa noastră, putem găsi modele Asha la preţuri cuprinse între 60 şI 100 de euro (preţuri la liber). Unele modele vin cu sistem de operare Symbian, altele sunt cu SO “proprietar”.
În orice caz, succesul vânzărilor de modele Asha a redeschis discuţiile legate de piaţa smartphone-urilor de buget redus. Imediat au intrat pe fir companiile specializate în studii de piaţă: s-a calculat un procent de 31% din vânzările total de telefoane mobile până în 2016 (conform analiştilor de la IHS, citaţi de BBC). ŞI care ar fi totuşi “mulţimea comună”, detaliile tehnice care unesc aceste modele bazate pe preţ: procesoare la 1GHz sau ceva mai slabe, ecrane tactile de mai mici dimensiuni (chiar sub 3 inci), rezoluţie ecran şI de cameră foto la “modă” acum vreo doi-trei ani.
O altă discuţie iscată a fost cea cu un posibil iPhone “ieftin”, un subiect care săptămâna trecută a navigat de la zvonuri la infirmări. Analiştii au constatat că în actuala situaţie Apple ar trebui să profite de extinderea hărţii globale smartphone şI să profite şI de pieţe emergente. Şi nu în ultimul rând, (noile) zvonuri cu smartphone-uri low-end bazate pe Firefox OS şI Ubuntu OS, dar fără o dată sigură de lansare comercială.