x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aspiratorul, paznic bun

Aspiratorul, paznic bun

29 Noi 2007   •   00:00

Coreea de Sud este deja cunoscută ca una dintre ţările asiatice care au proiecte complexe referitor la robotizarea existenţei cotidiene. Iar pentru a confirma această evoluţie, un nou produs a a fost prezentat publicului de către firmele KTF şi Yujin Robot.

Coreea de Sud este deja cunoscută ca una dintre ţările asiatice care au proiecte complexe referitor la robotizarea existenţei cotidiene. Iar pentru a confirma această evoluţie, un nou produs a a fost prezentat publicului de către firmele KTF şi Yujin Robot. Acestea au anunţat de curănd că vor introduce pe piaţa coreeană un aspirator care este mult mai mult decăt un simplu aspirator, relatează The Korea Times. Aspiratorul poate fi ghidat prin telecomandă, conţine un model WCDMA de telefonie mobilă, ca atare poate fi sunat fără probleme, astfel controlănd sistemul de soft al robotului, şi pe deasupra mai este şi paznic in casă, alertănd proprietarii in clipa in care detectează prezenţe străine in apropierea teritoriului pe care se găseşte. "Dacă robotul detectează o tentativă de spargere il puteţi teleghida in acea direcţie şi puteţi vedea ce se intămplă", se arată in prezentarea făcută de cele două firme partenere in acest proiect.

Robotul-aspirator este destinat mai ales mediului de afaceri, fiind o nouă generaţie de aspiratoare inteligente. Companiile care au lucrat la designul de produs şi la cel de soft au insistat pe faptul că spre deosebire de "bunicii săi", noul robot are performanţe crescute la curăţenie, comunicare şi pază, ceea ce il face competitiv. (D.Z.)

BAE Systems in competiţie

Producătorul nr. 1 european de armament, firma britanică BAE Systems a organizat o adevărată coaliţie de companii pentru a concura in licitaţia deschisă pentru proiectul militar Future Rapi Effect System (FRES), contract in urma căruia armata britanică va fi dotată cu vehicule blindate de talie medie, relatează site-ul Army Technology.com. Designul vehiculului se bazează pe un şasiu cu 8 roţi şi se estimează că va intra in serviciu incepănd cu anul 2012. FRES are o valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, in faza de achiziţie.

SUPRAVEGHERE MILITARĂ ŞI CLIMA

Pentagonul a decis să işi combine misiunile de supraveghere militară prin satelit cu cele de monitorizare a modificărilor climatice. Astfel, următoarea generaţie de sateliţi meteo care gravitează pe orbitele polare, utilizaţi in principal pentru susţinerea operaţiunilor militare ale SUA in lume, vor juca un rol-cheie in cercetarea climei. Un raport realizat de două think-tank-uri de la Washington arată că, dacă modificările climaterice continuă in ritmul din prezent, in lume ar putea izbucni conflicte iscate de scăderea semnificativă a resurselor naturale. (I.C.)

Bani pentru nume de fluturi

Un participant anonim la o licitaţie pentru cumpărarea numelui unei noi specii de fluture a plătit suma de 40.800 de dolari pentru a deţine drepturile de autor. Cumpărătorul a dorit ca fluturele să poarte un nume inspirat după cel al soţiei sale, Margery Minerva Blythe. Fluturele se va numi "fluturele-bufniţă Minerva". Noua specie a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Florida şi are culoarea maro, cu negru şi alb, trăind intr-o zonă la graniţa dintre Arizona şi Sonora (stat din Mexic).

Indici scăzuţi la nuclear

Electricitatea generată prin mijloace nucleare a scăzut vizibil in ultimii cinci ani, informează Huston Chronicle, citănd un raport comandat de Partidul Verzilor din Parlamentul European. Dintre cele 31 de ţări cu capacităţi de generare a energiei electrice in centrale nucleare, in 21 de ţări s-a inregistrat inchiderea unui număr de reactoare nucleare, de la 444 la 439 in 2003. Vărful absolul de producere a energiei electrice in centrale nucleare a fost inregistrat in 1989, iar după destrămarea regimurilor comuniste, multe dintre acestea au fost inchise. Deşi nu poluează cu monoxid de carbon atmosfera, electricitatea obţinută nuclear produce foarte multe deşeuri radioactive.

Parteneriatele viitorului

O firmă de genetică s-a asociat cu un producător de combustibili diesel pentru a incerca să reducă mai mult costurile pentru combustibilii ecologici, relatează News.com. Firma Americană rezultată, Sustainable Oil, este rezultatul uniunii dintre Green Earth Fuels şI Targeted Grows. Sustanable Oil doreşte să dezvolte o varietate a unei plante asemănătoare rapiţei, care să producă, prin modificare genetică, o cantitate mai mare de ulei, din seminţele sale. Cu căt se obţine mai mult ulei, cu atăt se poate produce mai mult combustibil, astfel scăzănd preţurile pentru produsul final. Planta, camelina (iubiţ) are nevoie de puţină apă, nu este comestibilă şi poate fi cultivată pe terenuri marginale.

×
Subiecte în articol: tehno