x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bariere în e-comerţ european

Bariere în e-comerţ european

de Mihai Manole    |    23 Iun 2008   •   00:00
Bariere în e-comerţ european

O treime din europeni preferă tranzacţii online cu retaileri locali. Românii şi bulgarii sînt cei mai neîncrezători în e-comerţul naţional.



O treime din europeni preferă tranzacţii online cu retaileri locali. Românii şi bulgarii sînt cei mai neîncrezători în e-comerţul naţional.

Mai mult de jumătate dintre retailerii europeni au internetul printre canalele lor de vînzări. În România doar 25% dintre retaileri au declarat că desfăşoară şi activităţi de comerţ electronic. La nivel european, retailerii declară că aproximativ 17% din veniturile din partea de e-commerce sînt generate de tranzacţiile transfrontaliere, în condiţiile în care un consumator cheltuieşte într-o astfel de tranzacţie, în medie, 797 de euro.

În acest context, 59% dintre retaileri declară că sînt pregătiţi să permită efectuarea de tranzacţii în mai mult decît o limbă, încercînd astfel să vină în întîmpinarea dorinţei manifestate de o treime din consumatorii europeni. Datele sînt furnizate de un raport european bazat pe două Eurobarometre, sondaje realizate în perioada februarie-martie 2008 pe tema comerţului transfrontalier.

PROBLEME. Principalele greutăţi întîmpinate de sectorul de comerţ electronic în UE sînt lipsa conexiunilor la internet, motiv menţionat de 31% dintre europeni, dar şi insuficienta încredere a consumatorilor în retaileri din altă ţară decît a lor. 37% dintre respondenţi au declarat că ar avea mai multă încredere într-o tranzacţie care implică un retailer local. Cei mai puţin încrezători în e-commerce-ul naţional sînt, cum era de aşteptat, românii şi bulgarii.

ARMONIZARE DE LA TOAMNĂ. Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat la sfîrşitul săptămînii trecute că va propune un nou pachet de reglementări care să faciliteze un comerţ mai eficient şi mai sigur pe internet.

e-România

În România, procentul celor care au optat pentru achiziţionarea de produse prin internet este de doar 7%, clasîndu-ne astfel pe penultimul loc din acest punct de vedere, după bulgarii care au atins 4% la acest capitol. În ceea ce priveşte sursa de unde sînt făcute cumpărăturile, numai 2% dintre români au iniţiat o tranzacţie online cu un retailer dintr-o altă  ţară a Uniunii Europene. 

×
Subiecte în articol: IT sînt