x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Broadband reloaded

Broadband reloaded

de Mihai Manole    |    05 Aug 2008   •   00:00
Broadband reloaded

TEHNOLOGIE ● Se contureaza viitorul internetului
Proiectele europene de cercetare din domeniul retelelor de comunicatii au pus la punct sistemele care vor forma urmatoarea infrastructura broadband a viitorului.



TEHNOLOGIE ● Se conturează viitorul internetului
Proiectele europene de cercetare din domeniul reţelelor de comunicaţii au pus la punct sistemele care vor forma următoarea infrastructură broadband a viitorului.

Cercetătorii europeni din domeniul comunicaţiilor lucrează la servicii şi sisteme considerate a reprezenta viitorul reţelelor de acces la internet în bandă largă. După ce reţelele broadband de 10 Mbps au început să fie tot mai răspîndite pe continent, s-a dat startul implementării celor care permit transferuri de 100 Mbps, a căror fezabilitate economică a fost dovedită şi care asigură premisele unei efervescenţe a aplicaţiilor care să utilizeze potenţialul acestora. Proiectul MUSE, finanţat de Uniunea Europeană, s-a încheiat cu punerea la punct a unei serii de tehnologii pentru care deja operatorii telecom îşi manifestă interesul, conform ICT Results.

SOLUŢII. Pe lista realizărilor MUSE se află o soluţie tehnologică pentru facilitarea convergenţei fix-mobil sau a serviciilor multimedia de tipul televiziunii prin internet (IPTV). De asemenea, în cadrul MUSE s-a conceput o nouă infrastructură care să înlocuiască deja clasicele modem-uri sau routere care permit accesul la internet în locuinţele utilizatorilor. În locul acestora vor apărea servere şi baze de date, noua arhitectură asigurînd o mai mare securitate şi o mai bună calitate a serviciilor. Tot în cadrul MUSE aria de acoperire a fibrei optice a fost extinsă de la 20 la 100 de kilometri, ea putînd suporta acum un transfer de pînă la 10 Gbps.   

WIRELESS. Un alt proiect european, FIREWORKS, a avut ca principală temă de cercetare reţelele wireless broadband de generaţia a patra (4G). Sistemele concepute în cadrul acestui proiect vor oferi în premieră interoperabilitate între cele două tehnologii importante de acces la internet fără fir, WiMAX şi WiFi.

×
Subiecte în articol: IT