Cand au aparut pe piata, CD-urile aveau preturi ridicate, justificate si prin faptul ca sunt âindestructibile". Sau cel putin asa afirmau companiile care au inceput sa le produca. Adevarul este ca multe CD-uri âoriginale" nu prind varsta majoratului.
ALEXANDRU RADESCU
Un web-designer al unei universitati a declansat un scandal in SUA in clipa in care colectia sa de CD-uri s-a imputinat datorita deteriorarii pretioaselor exemplare, cumparate in mare parte in anii â80. Conform declaratiilor celui patit, 20% dintre cele 2.000 de CD-uri din colectie sufera de un soi de âputrezire", adica o deteriorare treptata a stratului pe care sunt copiate informatiile. âAm ramas pur si simplu socat sa vad cum razele de soare «trec» prin niste puncte minuscule aparute pe foita de aluminiu a CD-urilor", a declarat Dan Koster. Un prim raspuns la âinterpelarea" celui pagubit a venit din partea unui laborator de testat CD-uri, din Massachusetts: ori Dan Koster n-a avut grija de CD-uri, ori producatorul n-a respectat âlegea puritatii manufacturiere" a suporturilor digitale. Scurt, dar nu foarte convingator, avand in vedere ca Biblioteca Congresului american, dar si alte agentii guvernamentale au comandat o verificare si un serios studiu asupra longevitatii CD-urilor.
LEGEA PURITATII.
Un suport digital are un strat de aluminiu pe care âscrie" raza de laser a CD-player-ului. Acest strat este separat ce âeticheta" CD-ului printr-un foarte subtire strat de lac. Daca producatorul n-a aplicat lacul asa cum trebuie, este posibil ca aerul sa se infiltreze si sa oxideze aluminiul, ceea ce va determina o actiune chimica asemanatoare ruginei. In ceea ce priveste DVD-urile, acestea sunt mai âsolide" decat CD-urile, in sensul ca stratul de aluminiu (unele au doua straturi) este prins intre alte doua de plastic. Dar nici aceasta structura nu este perfecta, pentru ca acel lipici care tine straturile poate sa âexpire" producand disfunctionalitati.
Obiecte fragile
Citește pe Antena3.ro
Cine ii controleaza pe producatori ?
Nu trebuie sa pierdem din vedere nici faptul ca sunt producatori care modifica materialele componente, dar si metodele de confectionare a suporturilor digitale fara sa informeze cumparatorii, dupa cum se mentioneaza intr-un raport al Institutului american de Standarde si Tehnologie. Conform autoritatilor din Romania, anul trecut s-au importat 78 de milioane de CD-uri nescrise. Calitatea acestora ne-a fost recomandata de catre prieteni âcunoscatori".