x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CD-urile au picat testul longevitatii

CD-urile au picat testul longevitatii

08 Mai 2004   •   00:00

Cand au aparut pe piata, CD-urile aveau preturi ridicate, justificate si prin faptul ca sunt „indestructibile". Sau cel putin asa afirmau companiile care au inceput sa le produca. Adevarul este ca multe CD-uri „originale" nu prind varsta majoratului.

ALEXANDRU RADESCU

Un web-designer al unei universitati a declansat un scandal in SUA in clipa in care colectia sa de CD-uri s-a imputinat datorita deteriorarii pretioaselor exemplare, cumparate in mare parte in anii ’80. Conform declaratiilor celui patit, 20% dintre cele 2.000 de CD-uri din colectie sufera de un soi de „putrezire", adica o deteriorare treptata a stratului pe care sunt copiate informatiile. „Am ramas pur si simplu socat sa vad cum razele de soare «trec» prin niste puncte minuscule aparute pe foita de aluminiu a CD-urilor", a declarat Dan Koster. Un prim raspuns la „interpelarea" celui pagubit a venit din partea unui laborator de testat CD-uri, din Massachusetts: ori Dan Koster n-a avut grija de CD-uri, ori producatorul n-a respectat „legea puritatii manufacturiere" a suporturilor digitale. Scurt, dar nu foarte convingator, avand in vedere ca Biblioteca Congresului american, dar si alte agentii guvernamentale au comandat o verificare si un serios studiu asupra longevitatii CD-urilor.

LEGEA PURITATII. Un suport digital are un strat de aluminiu pe care „scrie" raza de laser a CD-player-ului. Acest strat este separat ce „eticheta" CD-ului printr-un foarte subtire strat de lac. Daca producatorul n-a aplicat lacul asa cum trebuie, este posibil ca aerul sa se infiltreze si sa oxideze aluminiul, ceea ce va determina o actiune chimica asemanatoare ruginei. In ceea ce priveste DVD-urile, acestea sunt mai „solide" decat CD-urile, in sensul ca stratul de aluminiu (unele au doua straturi) este prins intre alte doua de plastic. Dar nici aceasta structura nu este perfecta, pentru ca acel lipici care tine straturile poate sa „expire" producand disfunctionalitati.

Obiecte fragile

Atat CD-urile, cat si DVD-urile necesita o atenta intretinere. Asemenea vinurilor, ele au nevoie de locuri de depozitare racoroase si uscate. Pentru o maxima longevitate discurile trebuie pastrate in pozitie verticala si tinute de margini. De asemenea, nu este recomandata lipirea unor etichete pe discurile digitale, iar atunci cand se scrie ceva pe aceste suporturi este bine sa se foloseasca un marker cu varf moale. Si nu in ultimul rand, posesorii de DVD-uri nu trebuie sa le indoaie atunci cand le scot din carcasa pentru ca „suprasolicita" straturile de clei din interior.

Cine ii controleaza pe producatori ?

Nu trebuie sa pierdem din vedere nici faptul ca sunt producatori care modifica materialele componente, dar si metodele de confectionare a suporturilor digitale fara sa informeze cumparatorii, dupa cum se mentioneaza intr-un raport al Institutului american de Standarde si Tehnologie. Conform autoritatilor din Romania, anul trecut s-au importat 78 de milioane de CD-uri nescrise. Calitatea acestora ne-a fost recomandata de catre prieteni „cunoscatori".
×
Subiecte în articol: IT