Virusul informatic de tip troian care se infiltrează în computerele personale prin intermediul stick-urilor USB s-a clasat, în februarie, pe primul loc în topul primelor zece ameninţări informatice din România.
În total, în clasamentul general se regăsesc: patru troieni, patru viermi, un exploit şi un virus, potrivit companiei Bitdefender. Toate celelalte ameninţări informatice, prezente sub poziţia a zecea, au contorizat 64,98 la sută din total.
În februarie, Win32.Worm.Downadup.Gen, liderul clasamentului din ianuarie, a coborât un loc, cedându-i prima poziţie troianului Trojan.AutorunInf.Gen, care a adunat 8,01 dintre 'sufragii'. Acesta preferă mediile de stocare portabile, precum memorii USB, carduri de memorie sau hard disk-uri externe.
Pe locul secund se plasat Win32.Worm.Downadup.Gen (7,97 la sută), 'vierme' care exploatează o vulnerabilitate cunoscută din Microsoft Windows, instalând aplicaţii antivirus false.
Cu un procentaj de 4,02 la sută, Trojan.Autorun.AET încheie podiumul. Troianul se răspândeşte prin sistemul de directoare partajate din Windows, dar şi prin mediile externe de stocare, exploatând funcţia Autorun implementată în sistemele de operare Windows anterioare lui Vista SP2.
La distanţă de 0,17 la sută, pe locul patru (în urcare cu două locuri faţă de ianuarie) s-a situat, în februarie, Win32.Sality.OG, singurul virus polimorf din top, care infectează fişiere executabile.
Un salt spectaculos în top l-a avut Win32.Worm.DownadupJob, care a ajuns de pe locul nouă pe cinci în topul lunii februarie, cu 2,28 la sută din totalul calculatoarelor infectate.
Potrivit Bitdefender, locul şase a fost ocupat de Exploit.PDF-JS.Gen (2,23 la sută din numărul total de infecţii informatice din România). Aceste detecţii operează prin fişiere PDF, exploatând vulnerabilităţi diverse în motorul Javascript al Adobe PDF Reader.
Clasamentul este completat până la poziţia zece de Trojan.JS.Redirector.U (redirecţionează utilizatorii către pagini web infectate), Worm.Autorun.VHG ('vierme' de internet/reţea care exploatează vulnerabilitatea Windows MS08-067), Trojan.PWS.Onlinegames.KDDS (creat special pentru furtul de date precum parole sau nume de utilizator folosite în jocurile online) şi Worm.P2P.Palevo.AT (se răspândeşte foarte rapid prin intermediul mediilor portabile, prin programele de mesagerie instant şi prin platformele peer-to-peer).
Agerpres
Citește pe Antena3.ro