Alături de 3D si noua generaţie de tablet PC-uri, ediţia din acest a târgului de electronice din Las Vegas a marcat anunţuri importante din zona producătorilor de echipamente controlate prin gesturi.
"Revoluţia gesturilor" ar putea deveni un lucru obişnuit chiar de la sfârşitul acestui an, când Microsoft va lansa primul dispozitiv electronic echipat cu noua tehnologie, o consolă de jocuri video şi divertisment bazată pe "Project Natal".
O altă companie care a reuşit să se plaseze în prim-planul pieţei odată cu perfecţionarea tehnologiei gesturilor este gigantul Hitachi, care va lansa primul televizor fără telecomandă. Compania japoneză a prezentat şi anul trecut această tehnologie, folosindu-se în special de alte târguri internaţionale de profil.
Companiile care au contribuit la dezvoltarea acestor tehnologii – GestureTek (cu birouri în Sillicon Valley şi Ottawa), Canesta (cu sediul in California) sau PrimeSense, firmă aflată la început de drum în Tel Aviv - au reuşit să creeze microchip-uri şi camere video care detectează tridimensional mediul înconjurător, pot recunoaşte silueta şi gesturile unui utilizator care, spre exemplu, stă pe canapea împreună cu prietenii şi pot distinge mişcările uzuale ale mâinilor şi corpului de comenzile destinate explicit aparatului.
Potrivit The NewYork Times, şefii Canesta şi GestureTek, prezenţi la CES 2010, nu prea şi-au părăsit camerele de hotel, unde au găzduit întrevederi secrete cu directori ai marilor grupuri asiatice de electronice.
Într-una dintre demonstraţiile PrimeSense, o cameră echipată cu chip-ul dezvoltat de firma israeliană a putut distinge separat persoanele aşezate pe o canapea şi a detectat chiar hainele acestora, făcând diferenţa între sacou, cămaşă şi tricou.
Citește pe Antena3.ro