Un software care permite recunoaşterea persoanelor din fotografiile online va fi disponibil în curând pe internet. În versiunea beta, peste 95.000 de persoane au fost deja “clasificate”.
Un software care permite recunoaşterea persoanelor din fotografiile online va fi disponibil în curând pe internet. În versiunea beta, peste 95.000 de persoane au fost deja “clasificate”.
Provocarea majoră pentru motoarele de căutare este aceea a furnizării unor rezultate relevante atunci când sunt căutate fotografii pe internet. De obicei, pentru a găsi o anumită imagine online trebuie să ai norocul de a folosi cuvinte-cheie similare cu cele care au fost asociate imaginii căutate atunci când a fost postată online.
ALTERNATIVĂ. Compania suedeză Polar Rose a pus la punct un software de recunoaştere a chipurilor persoanelor din fotografii, pe care intenţionează să îl facă public pe internet din al doilea trimestru al acestui an. Se aşteaptă ca acest program să devină un instrument esenţial în materie de căutări online de conţinut vizual. Prin intermediul software-ului pot fi identificate anumite figuri dintr-o mulţime de imagini de pe internet, făcând astfel imaginile indexabile. În prezent, programul funcţionează ca un plugin pentru Firefox, în versiunea beta, urmând să fie disponibilă în curând şi versiunea pentru Internet Explorer. Compania intenţionează să încorporeze acest program într-o serie de site-uri partenere.
Cum funcţionează? Tehnologia Polar Rose nu foloseşte procedeul standard de scanare a textului ataşat imaginii pentru a oferi rezultate în urma unei căutări. Scanează, în schimb, fotografia şi, din datele obţinute, transformă imaginea bidimensională într-un model tridimensional, modele care sunt reţinute şi indexate. Realizarea unui model 3D înlătură dificultăţile care ar putea apărea în identificarea aceleaşi persoane în mai multe fotografii, dificultăţi cauzate de unghiul diferit de fotografiere sau de luminozitatea diferită. Această amprentă facială este folosită pentru a căuta alte fotografii ale persoanei în cauză pe internet. Având plugin-ul instalat, programul detectează persoanele din fotografiile online şi le ataşează simbolul Polar Rose. Un simplu click pe acest simbol va determina afişarea informaţiilor asociate acelei persoane, precum şi alte fotografii în care apare. Din datele disponibile pe website-ul Polar Rose, peste 95.000 de persoane au fost identificate în aproape 16 milioane de fotografii.
mihai.manole@jurnalul.ro