Specialiştii din cadrul Comisiei Europene au acuzat reţeaua de socializare Facebook că pune în pericol confidenţialitatea datelor personale ale abonaţilor săi.
Într-o scrisoare deschisă, specialiştii Comisiei Europene au criticat dur oficialii Facebook şi au caracterizat schimbările aduse setărilor de bază ale reţelei ca fiind "inacceptabile".Specialiştii europeni au cerut oficialilor Facebook să stabilească nişte setări de bază ale platformei care să asigure că profilul abonaţilor nu poate fi vizualizat decât de internauţii selectaţi de aceştia. De asemenea, reprezentanţii europeni au mai cerut ca utilizatorii Facebook să poată alege dacă vor sau nu ca diferitele conţinuturi de pe pagina lor din cadrul reţelei de socializare să fie sau nu disponibile pe motoarele de căutare.
Aceste schimbări controversate au fost incluse în luna decembrie. În urma noilor setări profilul abonaţilor Facebook poate fi disponibil şi pentru publicul larg.
Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că scrisoarea trimisă de specialiştii Comisiei Europene va fi analizată în detaliu.
"Sunt unele lucruri în această scrisoare cu care suntem de acord şi altele pe care nu le aprobăm, cum e cazul sugestiei de folosire a pseudonimelor de către abonaţi. Facebook s-a bazat mereu pe cultura sincerităţii şi credem cu adevărat că aceasta duce la un grad mai mare de asumare a responsabilităţii şi la un mediu mai sigur pentru toţi utilizatorii. Sunt multe locuri pe internet unde un utilizator poate rămâne anonim. Facebook nu este unul dintre ele", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Media Week.
La sfârşitul lunii trecute, Christian Hernandez, şeful diviziei internaţionale de dezvoltare de business de la Facebook, a admis că reţeaua de socializare a dat greş în încercarea de a-şi educa utlizatorii privind confidenţialitatea datelor în mediul online.
Hernandez a admis că cea mai populară reţea de socializare "nu s-a descurcat prea bine" în încercarea de a-şi educa utilizatorii în privinţa instrumentelor online de protecţie a datelor confidenţiale. De asemenea, o altă problemă pentru Facebook constă în faptul că nu a reuşit să diminueze volumul de informaţii personale disponibile pe interent despre utilizatorii săi.
Aceste declaraţii au venit după ce membrii Senatului american s-au arătat îngrijoraţi de schimbările iniţiate de Facebook, care le permit utilizatorilor să partajeze informaţii şi cu alte site-uri.