Românii au cheltuit aproximativ 350 de milioane de euro pe bunuri de folosinţă îndelungată, în primul trimestrul al anului, ceea ce înseamnă un plus de 4% pentru perioada similară din 2012. Potrivit raportului GfK Temax, „vedetele” începutului de an au fost smartphone-urile, tabletele şi camerele foto.
Cel mai mare sector rămâne cel de IT, menţinându-se la o valoare de 105 milioane de euro după o creştere de 0,9%. Segmentul cu cea mai mare creştere a fost cel al tabletelor media, în timp ce piaţa de computere portabile a înregistrat o uşoară scădere, pe aceeaşi pantă aflându-se computerele desktop şi monitoarele.
Cea mai mare creştere de valoare s-a înregistrat în sectorul telecom (18,2%), însumând 88 de milioane de euro, valoare estimată nesubvenţionată. Modelele de smartphone-uri lansate în ultima perioadă au contribuit la creşterea segmentului de smartphone-uri cu 58%, în timp ce o scădere a cererii pentru telefoane mobile a produs un minus de 29% pentru aceste produse.
Piaţa foto a atins o valoare totală de 9 milioane de euro pentru perioada ianuarie-martie, o performanţă cu 11% mai bună faţă de perioada similară din 2012. În timp ce camerele foto compacte au crescut cu 2% în valoare, segmentul de DSLR-uri a avut rate de creştere de două cifre şi a salvat sectorul.
Primul trimestru al lui 2013 a adus o scădere de 2,3% pentru sectorul de electronice, valoarea totală a vânzărilor ajungând la 57 de milioane de euro. Majoritatea segmentelor din cadrul sectorului de electronice au înregistrat rate de creştere negative de două cifre, mai puţin piaţa de televizoare cu ecran plat, care s-a bazat pe promoţii. Faptul că performanţa de pe piaţa televizoarelor a depins mult de diferite activităţi promoţionale a avut consecinţe atât pozitive cât şi negative asupra producătorilor şi retailerilor. Un rezultat pozitiv a fost acela că au influenţat dorinţa de a cumpăra într-o perioadă de criză, când tendinţa consumatorilor este de a amâna achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată. Părţile negative sunt eroziunea preţului, scăderea valorii adăugate şi a profitabilităţii promoţiilor şi apariţia unei rezistenţe a consumatorilor în faţa promoţiilor tradiţionale.