x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dezbatere - Operatori vs reglementare

Dezbatere - Operatori vs reglementare

28 Mai 2008   •   00:00

Reprezentanţii operatorilor de telefonie consideră că reglementările pot afecta în mod negativ dezvoltarea pieţei româneşti.

Reprezentanţii operatorilor de telefonie consideră că reglementările pot afecta în mod negativ dezvoltarea pieţei româneşti.

 

 

“Trebuie să fim mai atenţi la reglementările care împiedică România să se apropie de media indicatorilor specifici industriei telecomunicaţiilor din statele Uniunii Europene”, a declarat ieri Gabriel Dogaru, consilier al directorului general al Orange România, în cadrul unei mese rotunde organizate de Financiarul. Dogaru a arătat că întîrzierea în aplicarea reglementărilor UE pe piaţa de profil din Bulgaria a avut ca efect creşterea densităţii telecomunicaţiilor, în timp ce în România, care s-a aliniat cerinţelor europene, acest indicator s-a situat în urma datelor statistice din statul vecin.

 

 

Din partea Vodafone, Marian Velicu (vicepreşedinte Strategie, Reglementări şi Afaceri Publice) a afirmat că piaţa locală a telecomunicaţiilor este una dezvoltată, care a depăşit stadiul de emergenţă şi, în acest context, ar trebui ca autorităţile, prin deciziile adoptate, să menţină nivelul de atractivitate al industriei de profil. Velicu s-a arătat nemulţumit de preţurile licenţelor pentru 410-415 MHz şi 420-425 MHz (“doar” 1 milion de euro) şi pentru 3.7GHz, utilizabilă pentru WiMAX (7,5 milioane de euro). Potrivit reprezentantului Vodafone, prin taxa mică se sprijină un operator, prin taxă prea mare nu se sprijină investiţiile. La licitaţia pentru 410MHz nu vor putea participa Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS, care deţin licenţe GSM/3G.

Reprezentanţii operatorilor au propus ca taxele de licenţă pentru utilizarea spectrului de frecvenţe să fie stabilite prin licitaţie, decizia autorităţilor de a impune un tarif fix nefiind în concordanţă cu practicile întîlnite în alte state din UE.

Dacă Marian Velicu a cerut Autorităţii să menţină nivelul de atractivitate al pieţei, avertizînd că investiţiile nu vor mai fi la fel de spectaculoase ca pînă acum, Gabriel Dogaru a spus că “reglementările nu aduc automat şi investiţii”. De asemenea, reprezentantul RomTelecom, Harm Aben (Director Direcţia Executivă Transformarea şi Dezvoltarea Afacerii), a propus ca serviciile noi să nu mai reglementate, ci să fie lăsate “să meargă după legile lor”.

 

Răspunsul Autorităţii

 

Prezent la discuţii, vicepreşedintele ANRCTI, Alexandrina Hîrţan, a declarat că în rândul reprezentanţilor industriei telecomunicaţiilor se manifestă trei mituri: al saturaţiei, al raportului reglementare/investiţii şi al uniformizării reglementărilor UE în România.

“Noi credem că reglementarea nu frînează investiţiile şi dau ca exemplu compania Romtelecom, care a investit 400 de milioane de euro în ultimii doi ani. Credem, de asemenea, că reglementarea ţine în formă operatorii şi îi pregăteşte pentru competiţie”, a spus Hîrţan.

Reprezentantul ANRCTI a afirmat că piaţa locală a telecomunicaţiilor are, în continuare, potenţal de dezvoltare, afirmaţie susţinută de gradul redus de penetrare al telefoniei fixe şi numărul relativ redus de conexiuni la internet, la care se adaugă creşterea în sectorul telefoniei mobile, mai ales pe segmentul 3G.

×
Subiecte în articol: IT