x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dorinţa de... QWERTY a născut Desire Z

Dorinţa de... QWERTY a născut Desire Z

de Marina Constantinoiu    |    27 Ian 2011   •   23:49
Dorinţa de... QWERTY a născut Desire Z

Deşi bombardaţi de multă vreme cu ecranele tactile, împătimiţii tastaturilor se încăpăţânează să nu re­nun­ţe şi îşi aşteaptă nerăb­dă­tori noile modele care să le facă munca mai uşoară. Cum cei de la HTC cunosc bine piaţa, au lansat un ter­minal din categoria ce­lor care împacă pe toată lu­mea: Desire Z. Prima im­pre­­sie a fost una foarte bună.

Obişnuită cu tot ce e on-screen, nu mă mai las impresionată prea uşor de terminalele cu tastatură clasică. Şi asta, în primul rând, pentru că orice tastatură adăugată unui telefon de ultimă generaţie (din ce în ce mai subţiri şi mai uşoare) nu face decât să sporească grosimea şi greutatea terminalului. Ceea ce este şi cazul lui Desire Z, care cântăreşte nici mai mult, nici mai puţin decât 180 de grame şi are o grosime de 14,2 mm. În plus, întotdeauna am avut temeri legate de sistemul de glisare la astfel de telefoane, picioruşele din plastic şi cablul de care depinde funcţionarea aparatului fiind prea „stresate” în cazul utilizării frecvente a tastaturii.

În ciuda acestui neajuns, am descoperit un terminal foarte prietenos, care nu pune nici un fel de pro­blemă de utilizare, fiind rapid, neînregistrând blocaje, cel puţin în perioada testării. Comparativ cu predecesorul său (HTC Desire), care se bucură de un procesor puternic, de 1 Ghz, Desire Z beneficiază de unul de 800 Mhz, dar diferenţa, în practică, nu există. Nici la navigarea pe net, nici în utilizarea aplicaţiilor (şi, slavă Domnului, App Market pentru Android e foarte bogat, iar tentaţia de a instala şi utiliza aplicaţii este imensă). Desire Z are o memorie internă de 1,5 GB (RAM 512), îndestulătoare comparativ cu modele din aceeaşi categorie, pentru care fiecare MB contează, în ciuda tuturor update-urilor de soft şi rulării Android-ului 2.2 Froyo.

Înclin să cred că, pentru moment, nu problema procesorului este im­por­tantă pentru Android (tot ce este peste 600 Mhz comportându-se excelent), cât cea a memoriei interne, care dă bătăi de cap utilizatorilor, mereu în căutare de softuri capabile să transfere cât mai multe dintre aplicaţiile instalate în memoria internă pe cardul microSD, pentru a elibera din memoria internă a dispo­zitivului.

Ecranul lui Z este unul tactil, de tip S-LCD, cu funcţie pinch-to-zoom (de genul celei de la iPhone), de 3,7 inci şi cu o rezoluţie de 480x800 WVGA. Z este un quadband, cu 3G cu viteze de download de până la 14,4 Mbps şi de upload de până la 5,76 Mbps, GPRS, EDGE şi Wi-Fi. La pachet nu este livrat cu un card de memorie, dar există un slot pentru card microSD de până la 32 GB.

Camera foto este una de 5 MP, ca şi la Desire, cu autofocus şi bliţ, capabilă să înregistreze HD la 720p, având funcţie de detectare a feţei şi, ca la HTC Desire HD, efecte integrate care dau „culoare” fotografierii, transformând pozele în mici opere de artă. Foarte comodă soluţia găsită de producători pentru accesarea bateriei şi a sloturilor pentru SIM şi cardul de memorie: prin culisarea unui buton aflat lateral, capacul care protejează bateria fiind din aluminiu.

E-mail-urile de pe mai multe conturi pot fi verificate într-un inbox unic, ceea ce scurtează mult din timpul acordat de utilizator citirii corespondenţei, cu atât mai important în cazul unui om de afaceri, de exemplu. Ca şi în cazul Desire HD, şi Z se bucură de aplicaţia (minunată, o spune un deţinător frustrat de HTC Legend) de transfer de date, care se ocupă, via Blutooth, de transferurile de contacte, evenimente din calendar, mesaje către alte telefoane (fiind deja pregătit pentru a face transferuri către terminale produse de Apple, telefoane BlackBerry, HTC, LG, Nokia, Samsung, Sony Ericsson, dar şi pentru alţi producători, introduşi la grămadă la capitolul „Alţii”). În plus, există o aplicaţie pentru blocarea unor apelanţi, pe care ar trebui s-o aibă în vedere toţi producătorii, căci fiecare dintre noi ne-am dori-o pe mobil la un monent dat.

 

Caracteristici
Ecran: tactil, pinch-to-zoom, 3,7 inci, rezoluţie 480x800 WVGA; Dimensiuni: 119x60,4x14,2 mm; Greutate: 180 de grame
Sistem de operare: Android 2.2 Froyo cu HTC Sense; Conectori: mufă jack stereo de 3,5 mm, micro-USB standard
Cameră: 5 MP, bliţ, autofocus, funcţie de detectare a feţei; Procesor: Qualcomm 800 Mhz
Bateria: Li-Ion 1300 mAh (circa două zile în regim de utilizare intensă în convorbiri, mesagerie şi trafic intens de date)
GPS: Da, cu A-GPS şi Locations, funcţie de explorare a hărţilor fără tarifare; Reţele sociale integrate: Facebook şi Twitter pentru HTC Sense, Friendstream, YouTube, Flickr, HTC Peep

×
Subiecte în articol: tehnică