Circa două treimi dintre utilizatorii de internet din lume au fost deja victime ale criminalităţii cibernetice şi puţini dintre ei cred că escrocii pot fi găsiţi şi pedepsiţi, conform unui studiu publicat miercuri de societatea de securitate informatică Symantec, relatează AFP, citată de Agerpres.
Din cele 7.000 de persoane din 14 ţări intervievate pentru realizarea studiului, intitulat "Norton Cybercrime report: the human impact", 65% au declarat că au fost victime ale infracţionalităţii pe internet.
China se află pe primul loc din acest punct de vedere. 83% dintre internauţii chinezi chestionaţi au declarat că au fost deja ţinta unui virus informatic, al furtului de identitate, al unei fraude cu cărţi de credit sau de alt tip, conform acestui studiu.
Brazilia şi India urmează la egalitate cu 76% din internauţi victime declarate ale infracţionalităţii informatice, iar pe locul patru se află SUA, cu 73%.
Victimele, adesea furioase, nu sunt totuşi mai puţin resemnate şi au tendinţa de a nu depune plângere întrucât cred că există puţine şanse ca demersurile lor să ducă la un rezultat, potrivit studiului. Totuşi, reaminteşte Symantec, "este crucial să semnalăm că am fost victime ale criminalităţii informatice, pentru că poliţia poate ajunge la anumite rezultate stabilind analogii plecând de la mai multe cazuri similare care, izolate, par lipsite de importanţă".
"Infractorii informatici fură în mod expres sume mici pentru a nu fi detectaţi, dar totul se adună", comentează în comentariile studiului Adam Palmer, principalul consilier în materie de securitate informatică al Norton, ramura antivirus al Symantec. Nesemnalând un furt "îi ajutăm pe criminali să rămână în afara radarului", subliniază el.
Citește pe Antena3.ro