x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Electronice, locuinţă, armonie

Electronice, locuinţă, armonie

de Alexandru Radescu    |    07 Mar 2010   •   00:00
Electronice, locuinţă, armonie
Sursa foto: Alexandru Rădescu/

Noile generaţii de electronice îşi pierd "personalitatea" expuse pe raftul hipermarketurilor sau chiar al magazinelor de profil. Spaţiul de locuit este un mediu în care televizorul sau sistemul audio-video trebuie să se integreze "natural".

Barcelona. Casa Mila ("La Pedrera") pe Bulevardul Passeig de Gracia nr. 92. Amenajarea podului arată şi a muzeu "explicativ" Antoni Gaudi. Câteva vitrine cuprind elemente marine care l-au inspirat pe genialul artist catalan: de la cochilii de melci la schelete care te trimit la atlasul zoologic, vegetaţie subacvatică de sorginte mediteraneană.

Pe moment, explicaţiile te ajută să "simţi viziunea". Nu trageţi, vă rog! Limbajul trebuie să fie cât mai elastic, pentru că, odată absorbit (ca o imersiune) de opera lui Gaudi, nici nu mai ştii dacă eşti pe pământ, în lumea căpitanului Nemo sau alături de Iona în chitul biblic (sigur, mai există şi o moştenire a goticului iberic, în special de la manuelinul lusitan).

Sunt piese de puzzle cultural care vin să te dezmeticească şi după vizita de la numărul 43 de pe acelaşi bulevard (Casa Batllo), acolo unde tot Gaudi ţi-a dat peste cap tot ce ştiai despre arhitectură, design de interior, o nouă valorificare a spaţiului de locuit. Viziune în care spaţiul de locuit pulsează o dată cu fiinţele care îl populează. Univers marin şi univers pur şi simplu. Casa nu mai e doar acoperişul de deasupra capului. Un tot care e mai degrabă "natural", şi nu "filosofic oriental".

Pe acest fundal şi-au proiectat designerii şi inginerii Philips noua concepţie despre electronicele de consum cu care să ne "umplem" viaţa în locuinţe sau timpul ("care este bani") din birourile erei digitale. Înainte de a se ridica imaginara cortină care să deschidă show-ul electronicelor şi electrocasnicelor, am asistat recent la Barcelona la un curs de design-decoraţiuni-artă modernă.

Nu neapărat pentru a pregăti invitaţii, de pe trei continente, pentru forme futuriste ale noilor televizoare şi sisteme audio-video (deşi microsistemul Hi-Fi cu boxe SoundSphere a apărut ca o revelaţie). Ci pentru a explica un mediu în care proiectarea spaţiului de locuit/business să pună pe aceeaşi linie de importanţă: pereţii, geamurile, uşile şi... televizorul. Sigur, conceptul de casă digitală, "home intelligence" nu mai e nou de multă vreme, dar iată că mai e loc de inovaţii.

Noua serie de televizoare 8000 este Full HD 3-D ready (200Hz), vine echipată cu Ambilight Spectra 2, iar cu "Clear Sound" sunetul pur şi simplu umple camera.

Fiind modele LED, sunt cu 50% mai eficiente din punct de vedere energetic, în comparaţie cu LCD-urile clasice. Tehnologia Ambilight identifică culorile dominante de pe ecran şi proiectează pe peretele din spate un halou ambiental asortat cu imaginea. Şi aidoma modelelor din seria LED 9000, avem de-a face cu televizoare care asigură experienţa de cinematograf, Cinema 21:9.

Iar pentru a acoperi o paletă mai extinsă de public, Philips a prezentat şi noua serie 7000 LED. Consumul energetic scade cu 40% în comparaţie cu LCD-ul, timpul de răspuns este de 2ms, iar frecvenţa este la 100Hz. Rama este din metal lustruit, o bază de sticlă şi un suport de oţel constituie accesorii decorative pentru o casă mobilată modern.

Disponibile şi pentru căminul românesc în perioada următoare, la un preţ încă neprecizat.


Microsistem Hi-Fi SoundSphere
Întrebarea pe care o provoacă imaginea e firească: care e treaba cu "bilele" alea? Boxele tradiţionale pot distorsiona modul în care sună instrumentele, făcând ca muzica să pară plată, lipsită de profunzime şi alterată. Boxele Philips SoundSphere sunt dotate cu tweeter-e (difuzoare de frecvenţe înalte), woofer-e poziţionate inovator şi cu un filtru proiectat astfel încât să reducă interferenţele şi să producă un sunet mai natural.

Tweeter-ul flotant este dispus în afara incintei boxei, pentru ca sunetul să radieze în toate direcţiile. Tehnologie Streamium (cu hdd de 160 GB), carcasă din aluminiu, 100W RMS, un microsistem Hi-Fi care ajunge şi la 1.000 de euro pentru a te simţi printre instrumentişti.

 

Ambisound Bar
Sistemele SoundBar cu tehnologie Ambisound încorporează caracteristici de top, cum ar fi redarea discurilor Blu-Ray şi comenzile tactile, oferind o experienţă sonoră pe 5.1 canale, indiferent de poziţia ascultătorului sau forma camerei.

Sistemul Philips permite atât accesarea conţinutului online cu ajutorul unui adaptor Wi-Fi USB (comercializat separat), cât şi accesarea reţelei din casă, pentru a folosi muzica stocată pe un computer, de exemplu.

De asemenea, serviciile online pot fi accesate şi cu ajutorul funcţionalităţii Net TV încorporate. "Punctul verde": consumul în standby este mai mic de 0,3 W, utilizează cerneluri pe bază vegetală şi materiale de ambalare din hârtie 100% reciclată.

Combinând efecte psiho-acustice, noi tehnologii de procesare în matrice şi o poziţionare precisă a difuzoarelor, noile sisteme Philips SoundBar cu Ambisound oferă un sunet mai amplu şi mai complex. SoundBar se "asortează" cu televizoarele plate cu diagonală de 40 inci sau mai mare, iar designul are un finisaj din aluminiu lustruit.

×
Subiecte în articol: gadget