x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Energie umană

Energie umană

21 Feb 2008   •   00:00

O echipă de cercetători americani şi canadieni a construit un dispozitiv care, ataşat la genunchi, generează energie electrică obţinută din mecanica piciorului în timpul mersului, relatează Reuters.

O echipă de cercetători americani şi canadieni a construit un dispozitiv care, ataşat la genunchi, generează energie electrică obţinută din mecanica piciorului în timpul mersului, relatează Reuters. Această cantitate de electricitate este de ajuns pentru a reîncărca zece baterii de telefon mobil în acelaşi timp. Dispozitivul a fost construit urmând exemplul frânelor maşinilor hibrid – care  colectează energia cinetică pierdută atunci când maşina încetineşte – captând energia care se generează de fiecare dată când omul îndoaie genunchiul pentru a face un pas. “Adună o cantitate substanţială de curent în comparaţie cu alte dispo­zitive construite până acum, şi face acest lucru fără a afecta prea mult persoana care îl foloseşte”, a spus inginerul mecanic Arthur Kuo, de la Universitatea din Michigan. Aparatul cântăreşte în jur de 1,6 kilograme şi, conform spe­cia­liştilor, poate fi destinat persoanelor care folo­sesc proteze bazate pe acumulatori care necesită intervenţie chirurgicală pentru reîncăr­care  sau utilizării de soldaţii aflaţi în misiuni.

 

 

 

 

Robotul mustăcios

Un grup de cercetători, format din oameni de ştiinţă din SUA, Europa şi Israel, încearcă să construiască un şo­bolan-robot care să se comporte la fel ca un animal, relatează Science Daily. Conform specialiştilor, robotul cu mus­tăţi va fi capabil să localizeze, identifice şi captura obiectele care se mişcă. “Dacă reuşim să înţelegem cum de este atât de eficient simţul tactil al animalelor, vom putea construi roboţi ca­re imită această caracteristică”, spune profesorul Ehud Ahissar de la Departamentul de Neurobiologie al Institutului Ştiinţă Weizmann din Israel. Pentru studiu a fost ales şobolanul, deoarece acest rozător foloseşte pentru orien­tare simţul tactil, cu ajutorul mustăţilor, nu cel al văzului.

 

 

 

Degustătorul de cafea

Oamenii de ştiinţă au reuşit să construiască un dispozitiv care poate să “deguste” electronic cafeaua espre­sso, scrie LiveScience. Asemeni unui grup de degustători bine pregătiţi, apa­ratul măsoară cu exactitate savoa­rea unui espresso, băutură care poate avea în compoziţie chiar mai mult de 1.000 de substanţe ce contribuie la formarea aro­mei. Dispozitivul anali­zea­ză vaporii emanaţi de o mostră de espresso, datele chimice fiind transformate apoi în calităţi gustative, precum “caramel”, “cacao”, “prăjit”, “acru” sau “lemnos”.

 

 

 

Oceanul – generator de energie

Cercetătorii de la Instituţia Oceanografică Woods Hole (WHOI) din Statele Unite au construit primul submersibil ecologic, relatează New Scientist. Dispozitivul funcţionează pe baza energiei termale generată de apele oceanului şi poate sta scufundat un timp de două ori mai îndelungat decât alte submersibile care utilizează energie dată de baterii. “Poate să reziste sub apă un an, poate doi, spre deosebire de celelalte aparate care nu au energie mai mult de şase luni”, a spus Ben Hodges, oceanograf la WHOI.

 

 

 

 

 

DISECŢIE APROAPE REALĂ

Compania Tahtus Tehnologies a lansat primul software educaţional care permite disecţia virtuală a unei broaşte, scrie Science Daily. Folosind un computer şi un mouse, utilizatorii acestui program pot “lua” un bisturiu pentru a diseca broasca şi studia organele interne, imaginea tridimensională făcând posibile proceduri care nu pot fi efectuate în realitate. “Poţi cerceta întregul sistem digestiv folosind endoscopia, poţi să explorezi vasele de sânge şi nervii sau să studiezi în amănunt ramificaţiile creierului, toate aceste fiind imposibile la o disecţie a unei broaşte reale”, spune cercetătorul şef Kevin P. Chugh, de la Tactus Tehnologies.

 

 

 

 

 

Elicopterul spion

Cercetătorii nemţi din regiunea Saxony, aflată în estul Germaniei, au construit un minielicopter controlat de la distanţă cu o telecomandă, în scopul supravegherii terenurilor de fotbal pentru împiedicarea manifestărilor violente şi a huliganismului, relatează ediţia online a ziarului britanic The Daily Telegraph. Conform spuselor surselor guvernamentale, micul dispozitiv zburător este prevăzut cu o cameră de luat vederi şi va intra în dotarea forţelor de ordine care îl vor putea utiliza pentru supravegherea stadioanelor din Dresden şi Leipzig, cunoscute pentru incidentele dese şi manifestările de huliganism care au loc între suporteri în timpul meciu­rilor. Această regiune se confruntă adesea cu ciocniri violente între suporteri şi forţele poliţiei, care se sfârşesc de cele mai multe ori cu arestări. Imaginile înregistrate cu ajutorul elicopterului spion vor putea fi utilizate ca probe în cazul procedurilor legale.

×
Subiecte în articol: tehno