Reţeaua de socializare Facebook împlineşte, la 4 februarie, 10 ani de la apariţie, depăşind cu mult aşteptările fondatorilor săi, dar provocând şi temeri în privinţa viitorului.
Facebook a fost un precursor al reţelelor sociale online, care au primit un impuls graţie smartphone-urilor, care le permit oamenilor să împărtăşească oricând gânduri, imagini, înregistrări video, comentează France Presse.
La ceas aniversar, cea mai importantă reţea mondială de socializare se confruntă, totuşi, cu provocarea de a-şi păstra baza originară, a utilizatorilor tineri, pe fondul apariţiei unor noi servicii rivale, care par ceva “mai cool”.
Rivalii
Succesul unor platforme precum Snapchat, site-ul de micro-bloggind Twitter sau site-ul de fotografie Pinterest alimentează temerile că Facebook atrage din ce în ce mai puţini adolescenţi şi va ajunge să fie dat uitării, aşa cum a păţit-o predecesorul său MySpace.
La început destinată studenţilor, reţeaua Facebook a asistat la evoluţia demografiei sale. Azi, adulţi deseori destul de înaintaţi în vârstă, utilizează Facebook pentru a-şi regăsi prietenii pierduţi din vedere de mai multă vreme şi pentru a rămâne în contact cu familia sau colegii.
80% dintre utilizatori s-ar putea pierde
Facebook şi-ar putea pierde 80% din utilizatori până în 2017, susţine un studiu realizat de doi doctoranzi de la Universitatea americană Princeton, care utilizează un model epidemiologic pentru a estima evoluţia reţelelor de socializare, relatează AFP.
Pe baza dezvoltării, apoi declinului reţelei de socializare MySpace, cei doi doctoranzi în inginerie mecanică şi aerospaţială afirmă în studiul lor, publicat pe internet, că Facebook, care numără peste 1,1 miliarde de utilizatori, se îndreaptă către o cădere bruscă.
Ca o infecţie
“S-a arătat că ideile, la fel ca bolile, se propagă în mod infecţios printre oameni, înainte de a muri, iar această evoluţie a fost descrisă cu succes de modelele epidemiologice”, scriu John Cannarella şi Joshua Spechlere.
Autorii studiului au aplicat un model epidemiologic modificat pentru a descrie dinamica utilizatorilor reţelelor de socializare, pe baza unor date din partea Google, care sunt de domeniu public, continuă agenţia franceză de presă.
Şi-a atins vârful în 2012
Ei au ajuns la concluzia că Facebook, al cărei preţ pe acţiune a ajuns la recordul de 58,51 dolari, şi-a atins vârful în 2012 şi va cunoaşte un “declin rapid”, coroborând studii potrivit cărora cei mai tineri utilizatori au început să părăsească reţeaua de socializare în 2013.
“Facebook ar urma să cunoască un declin rapid în următorii ani”, numărul său maxim de utilizatori urmând să scadă cu 20% până în decembrie 2014, scriu cei doi autori ai studiului publicat pe ArXiv.org, care estimează, de asemenea, că reţeaua de socializare şi-ar putea pierde “80% din baza sa maximă de utilizatori între 2015 şi 2017”.
În prezent însă, reţeaua pare să se afle în stare bună, notează France Presse. Creşterea preţului acţiunilor Facebook a transformat-o pe Sheryl Sandberg, directoarea sa de operaţiuni, într-o miliardară, în timp ce Mark Zuckerberg, creatorul reţelei, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari.