x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fotografie şi film HD

Fotografie şi film HD

de Alexandru Radescu    |    09 Aug 2009   •   00:00
Fotografie şi film HD

Lumix FZ38 nu se vinde încă pe piaţa din România, dar am reuşit să-l tes­tăm: un superzoom numai bun pentru iubitorii de culoare. Puteţi să uitaţi şi de camera video: fil­mea­ză "mai mult decât HD".



După cum probabil bănuiţi, FZ38 este urmaşul lui FZ28, un aparat foto cu zoom x 18, rezoluţie 10 MP şi obiectiv superangular 27 mm, disponibil pe piaţa românească la un preţ de 1.300 de lei. Până în acest punct, FZ38 nu vine cu noutăţi decât la capitolul rezoluţie: 12 MP. Dar să vedem cu ce iese în evidenţă noul aparat foto al celor de la Panasonic.

În primul rând, beneficiază de standardul video AVCHD Lite (disponibil deja la un TZ7, de exemplu). AVCHD Lite prelungeşte durata de viaţă a bateriilor şi măreşte de aproape două ori capacitatea de stocare a înregistrărilor HD, în comparaţie cu imaginile de tip Motion JPEG.

De asemenea, camera vine şi cu un buton dedicat filmării, în partea dreaptă a ecranului LCD (nu mai trebuie să umbli la rotiţa de meniu pentru a selecta funcţia respectivă). Din experienţă, ar fi bine să aveţi măcar un card de 4 GB (SDHC). Cu FZ38 se face trecerea de la MEGA O.I.S. la POWER O.I.S. Stabilizatorul optic de imagine POWER O.I.S este de două ori mai eficient decât sistemul anterior MEGA O.I.S. Astfel, efectul de tremur al mâinii ce apare în timpul apăsării pe butonul de declanşare a fotografierii sau când imaginea este surprinsă noaptea, la o expunere mai mare, este compensat de stabilizatorul POWER O.I.S.

Cu funcţia "Face Recognition", camera foto poate memora, simultan, până la trei chipuri. Dacă fotografiezi un chip de câteva ori la rând, camera îţi propune "înregistrarea" sa. Dacă acel chip revine în cadru, aparatul afişează numele persoanei pentru focalizare şi expunere. De asemenea, am descoperit şi funcţia "My Color" prin care utilizatorul poate ajusta nuanţă/strălucire/saturaţie în "timp real", direct de pe ecranul LCD. Fiind vorba despre un superzoom, FZ38 se înfăţişează într-o formă compactă şi puternică. Totuşi, este mai uşor cu 3 grame decât FZ28, cântărind cu tot cu acumulator 414 grame. Va fi disponibil pe piaţa din România pe la jumătatea lunii septembrie, la un preţ estimativ de 450 de euro.

×
Subiecte în articol: gadget lumix fz38 camera foto