x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gândiţi de două ori, înainte de a posta pe Facebook. O adolescentă din America a inventat opţiunea “Rethink”

Gândiţi de două ori, înainte de a posta pe Facebook. O adolescentă din America a inventat opţiunea “Rethink”

de Alina-Elena Vasiliu    |    12 Aug 2014   •   21:28
Gândiţi de două ori, înainte de a posta pe Facebook. O adolescentă din America a inventat opţiunea “Rethink”

Tinerii care intenţionează să posteze mesaje răutăcioase pe reţelele de socializare ar putea fi determinaţi să se gândească de două ori înainte, scrie lefigaro.fr. O adolescentă din America, în vârstă de 13 ani, a pus la punct un instrument care le permite tinerilor să reflecteze mai mult, înainte de a posta mesaje de hărţuire la adresa altor adolescenţi, care pot duce chiar la sinucidere.

În acest fel, ar putea fi evitate mesajele prin care copiii râd unii de alţii, se jignesc şi se batjocoresc pe reţelele sociale. În prezent, unele astfel de servicii blochează comentariile răutăcioase, dar abia după ce acestea au fost postate, deci după ce atacul şi-a atins scopul.

Eleva inventatoare a pornit de la ideea că hărţuirile între tineri sunt cauzate de faptul că aceştia nu sunt conştienţi de urmările pe care le pot avea faptele lor. Ideea fetei se bazează pe un instrument de tipul “Rethink”, care ar trebui să le dea timp utilizatorilor de reţele sociale să mediteze puţin, înainte de a se lăsa pradă impulsului şi de a posta ceva răutăcios.

Invenţia a fost testată, mai întâi, în şcoala unde învaţă şi într-o şcoală apropiată de ea. Concret, tinerilor le-au fost citite mai multe mesaje răutăcioase, iar apoi au fost întrebaţi dacă ar posta asemenea gânduri pe reţelele sociale. În mod surprinzător, deşi mesajele erau extrem de violente, 70% dintre cei interogaţi au mărturisit că le-ar posta.

Astfel, americanca a descoperit că zona creierului responsabilă cu raţiunea şi luarea de decizii nu se maturizează mai devreme de 25 de ani. Aşa s-ar explica reacţiile impulsive ale tinerilor, care nu iau în considerare consecinţele propriilor acte.

Un alt grup de tineri a fost chestionat asupra aceloraşi mesaje, iar cei care, iniţial, au spus că ar posta comentariile au fost avertizaţi, cu textul: “Acest mesaj ar putea fi jignitor. Vrei să te mai gândeşti şi să te întrebi dacă într-adevăr vrei să-l faci public?” Răspunsurile tinerilor după aceste cuvinte s-au schimbat în mod radical, doar 5% alegând să posteze, totuşi, mesajul.

Google a ales invenţia tinerei, care va participa la finala concursului Târgul Știinţei, menit să promoveze cele mai bune invenţii ale adolescenţilor din toată lumea. Tânăra de 13 ani crede că invenţia ei ar putea duce la scăderea depresiei şi a anxietăţii în rândul celor de vârsta ei şi speră că va putea fi preluată de reţele precum Facebook, Twitter şi Instagram.

×