x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Google va putea fi obligat de utilizatori să şteargă informaţii din rezultatele căutărilor online

Google va putea fi obligat de utilizatori să şteargă informaţii din rezultatele căutărilor online

13 Mai 2014   •   20:53
Google va putea fi obligat de utilizatori să şteargă informaţii din rezultatele căutărilor online

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis marţi că utilizatorii nemulţumiţi pot cere Google şi altor motoare de căutare pe Internet să şteargă link-urile către ştiri, hotărâri ale instanţelor sau alte documente care rezultă în urma unei cătări pe Net a numelui persoanei interesate, relatează presa internaţională.

AFP notează că decizia constituie o surpriză, căci vine contra unui aviz al avocatului general, care era respectat de Curte. Acesta apreciase în iunie 2013 că Google nu este responsabil de datele personale care apar în paginile sale şi că dreptul la eliminarea digitală a datelor nu poate fi invocat în ceea ce priveşte motorul de căutare.

Google a catalogat decizia drept dezamăgitoare şi a precizat că are nevoie de timp pentru a analiza implicaţiile acesteia.

Cazul judecat de CEJ ilustrează lupta care se dă între susţinătorii libertăţii de exprimare şi cei ai dreptului la viaţă privată, care afirmă că oamenii au "dreptul să fie uitaţi", adică să-şi poată şterge urmele electronice de pe internet, comentează şi CNBC.

Decizia surprinzătoare a venit ca urmare a unui caz din Spania referitor la aşa-numitul “drept a de a fi uitat”, care presupune că o persoană are dreptul de a cere ca anumite informaţii despre ea să fie eliminate din rezultatele motoarelor de căutare. Decizia, în funcţie de cum va fi interpretată şi aplicată, s-ar putea dovedi perturbatoare pentru activitatea Google şi a altor motoare de căutare.

Aşadar, un european poate, de acum, să ceară Google să înlăture linkuri care duc spre pagini publicate de terţi, precum ziarele, ce conţin informaţii despre el.

Curtea a argumentat că, din cauza impactului pe care rezultatele căutărilor pe Google le au asupra persoanelor, subiecţii ar trebui să aibă dreptul de a cere scoaterea anumitor materiale, dar că, totodată, ar trebui să existe o balanţă pentru interesul public, în special în ceea ce-i priveşte pe cei care au un rol proeminent în societate.

"Balanţa poate depinde însă, în anumite cazuri, pe natura informaţiei în cauză şi sensibilitatea pentru viaţa personală a subiectului", se arată în decizia Curţii. De asemenea, balanţa depinde de interesul public, "care poate varia, în particular, potrivit rolului jucat de subiect în viaţa publică".

Ambiguitatea este cea mai mare provocare pentru companiile care vor fi nevoite să interpreteze hotărârea, notează WSJ.

 
 

×