La inceput a fost disputa. Cand am primit in teste LG Optimus 3D, cineva mi-a spus ca primul a fost HTC Evo 3D. Cand am intrat in detalii si am ajuns la data exacta a lansarii, apoi la existenta pe piata a ambelor, am ajuns la concluzia ca ambii producatori s-au chinuit sa-si lanseze 'bombele' pe piata aproape simultan. Aproape, pentru ca a fost doar o diferenta de zile, in favoarea LG.
Apoi a fost problema. Caci da, daca n-ar fi venit in teste LG-ul mai intai, n-as fi avut termen de comparatie si as fi trecut cu vederea niste mici diferente pe care le-am remarcat la Evo 3D. Nu sunt capitale, ci mai degraba la nivel de nuante, dar sunt. De exemplu, intensitatea culorilor, lizibilitatea ecranului si insasi maniera in care se reda 3D-ul stereoscopic. Adica fix elementul care scoate din pluton noul model de la HTC. Ii reprosez modelului Evo 3D o anumita imprecizie in redarea continutului 3D, cautarea unghiului favorabil luand ceva timp.
La un moment dat, senzatia este ca ai de-a face cu ilustratele de pe vremuri, cu chinezoaice care faceau cu ochiul, asa de repede 'fuge' imaginea si 3D-ul, daca misti un pic aparatul. Sigur, suntem doar la primele modele cu o astfel de tehnologie, asa ca micile detalii se vor corecta in timp. In schimb, Evo 3D are un procesor mai puternic decat colegul de la LG: 1,2 GB si un acumulator mai rezistent la tavaleala: Li-Ion 1730 mAh. Mi-a placut carcasa (spate) dintr-un plastic cauciucat (cel putin asa pare) cu striatii, care face ca terminalul sa se aseze bine in mana, prin conferirea de aderenta.
Evo este un terminal mare, care atrage privirile si nu datorita celor doua camere foto de pe spate, care, desigur, mira necunoscatorii, ci pentru ca pur si simplu arata bine. In partea frontala nu exista nici un buton hardware, ci patru puncte de control touch, toate patru bine delimitate. Excelenta ideea celor de la HTC sa doteze terminalul cu doua butoane metalice in lateral dreapta, care, pe langa faptul ca-i dau o nota estetica aparte telefonului, sunt si foarte utile. Unul foloseste la activarea si dezactivarea modului de fotografiere (3D sau 2D), celalalt e declansatorul.
Comparativ cu rivalul de la LG, acesta cred ca este punctul forte al lui HTC Evo 3D.
Terminalul are un display generos, de 4,3 inch, este destul de greu (170 de grame), dar sta bine in mana, arata bine si nu exista vreun joc la imbinari sau alte povesti de genul asta. Poate doar o mica jena provenind de la bordura ecranului, pe 'modelul Videanu': cam inalta. Am auzit deja comentarii legate de pozitionarea celor doua camere foto (in sensul ca sunt un pic prea indepartate, de aici si micile probleme legate de redarea continutului 3D), dar pe mine ma preocupa mai mult lipsa de protectie a lor.
Mai mult, cele doua camere foto sunt amplasate intr-o constructie cam mult iesita in relief, cu bordura metalica eleganta (nu-mi dau seama daca exista si o utilitate tehnica pentru ea, caci estetica pare a fi). Cele doua camere sunt de 5MP (parca as simti nevoia de mai mult) si fiecare dintre ele are un blit asociat.
Accesul la SIM si la cardul microSD se face usor, doar prin scoaterea capacului, ceea ce este o nota buna pentru Evo 3D.
Caracteristici
Display: 3d, tactil, capacitiv, 4,3 inch, 16 milioane de culori, rezolutie 540x960 de pixeli
Dimensiuni: 126x65x12,1 mm
Greutate: 170 de grame
Memorie: 1 GB interna, 1 GB RAM, slot pentru card microSD (pana la 32 GB)
Camere foto principale: 5 MP, 2560x1920 pixeli, dublu blit, inregistrare video: 720p, 30 de cadre pe secunda si la 2D si la 3D
Camera foto secundara pentru videocall: 1,3 MP
Procesor: 1,2 GHz dual-core, Qualcomm MSM8660
Radio: FM, stereo, cu RDS
Sistem de operare: Android, versiunea 2.3 (Gingerbread)
Acumulator: Li-Ion 1.730 mAh