x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Industria IT din România va scădea cu 10% în 2009

Industria IT din România va scădea cu 10% în 2009

20 Mai 2009   •   00:00

Industria IT din România va înregistra o scădere în acest an, de circa 10%, tendinţa negativă manifestîndu-se deja în primul trimestru, a declarat ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, Liviu Dan Drăgan

"Dacă în luna decembrie credeam că industria IT din România va fi afectată de criza financiară prin reducerea ritmului de creştere, perioada dificilă prin care trece a condus la o scădere în primul trimestru, care se va menţine tot anul, cu o rată de circa 10%, poate chiar mai mult", a spus Drăgan.

Piaţa IT din România, din care sunt excluse segmentele hardware şi software, a atins anul trecut 900 milioane de euro, din care 500 milioane de euro au fost exporturi.

Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT a Camerei Deputaţilor, a apreciat că actuala criză mondială va dura cinci - şase ani.
"Acum suntem la început, criza va dura cinci - şase ani. A apărut criza de cash operaţional şi îţi faci griji pentru banii pe care trebuie să plăteşti salariaţii şi utilităţile, iar un împrumut de la bancă îl obţii foarte greu. Perspectiva e grea, foarte grea, dar nu înseamnă că industria IT va muri", a spus Pambuccian.

El a subliniat că primele companii afectate de criza financiară au fost retailerii.
"Creditul cu buletinul a creat o gaură mare (de fonduri - n.r.). Singura şansă pentru retaileri e să treacă online. Aici, pot obţine venituri din publicitate, mai ales că 50% din populaţia României are acces la internet. Dacă o făceau acum 2-3 ani, nu erau aşa de afectaţi. O greşeală a lor a fost aceea că ce au câştigat din retail au investit în real-estate", a subliniat Pambuccian.

Oficialul din Comisia IT a Camerei Deputaţilor a precizat că a propus Guvernului două soluţii pentru combaterea crizei, prima fiind majorarea TVA la 25%, însoţită de anularea impozitelor pe profit şi salariu, iar a doua fiind plata TVA în momentul încasării, nu al facturării.

×
Subiecte în articol: IT