x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet/ Cu mouse-ul spre stele

Internet/ Cu mouse-ul spre stele

de Mihai Manole    |    08 Noi 2008   •   00:00
Internet/ Cu mouse-ul spre stele

Mai întâi telefonia, acum internetul care desfiinţează depărtările. Dar ce spuneţi de stele sau galaxii la “îndemână”?

Internetul este plin de tot felul de aplicaţii ce “iau cerul la bani mărunţi”. De la hărţi celeste (Celestial Maps), un proiect de cartografiere a cerului iniţiat de trei astronomi şi programatori români încă din anii în care MS-DOS-ul era sistemul de operare “la modă”, până la aplicaţii prin care îţi poţi seta ca desktopul să redea imaginea dinamică a planetei, actualizată în timp real, cu tot felul de opţiuni, de la reprezentarea norilor până la reprezentarea luminilor oraşelor din zonele în care este noapte, cum este cazul EarthDesk.

Un program ce reuşeşte să combine şi avantajul de a fi foarte uşor de instalat, fără cerinţe prea pretenţioase, dar şi destul de spectaculos ca experienţă vizuală şi posibilităţi de explorare, este Celestia. Accesibil pe http://www.shatters.net/celestia/, programul permite navigarea prin sistemul solar, către peste 100.000 de stele.  Poţi să îţi iei iubita şi să o inviţi spre Eros, sau puteţi să vedeţi, de câte ori vreţi, o stea căzătoare, vă puteţi apropia de soare sau puteţi să “rederulaţi” eclipsele din trecut.

TELESCOP UNIVERSAL
De la Microsoft avem un update, în varianta beta, al WorldWide Telescope, o aplicaţie la jumătatea acestui an ce constă într-o interfaţă prietenoasă către lumea stelelor. WWT foloseşte imagini ale celor mai performante observatoare astronomice, de pe Pământ sau din spaţiu, combinând cantităţi de informaţii de ordinul terabiţilor în încercarea de a aduce misterele universului mai aproape de utilizatorii obişnuiţi, pasionaţi sau amatori în ale astronomiei. De când a fost lansat, WWT, conceput în principal ca o resursă educaţională, a înregistrat pentru 1,5 milioane de descărcări. În prima versiune, utilizatorii îşi pot alege telescopul prin care vor să privească, pot urmări poziţionarea planetelor, din trecut până în viitor, sau pot fi pur şi simplu spectatori ai Universului văzut în lumini de diferite lungimi de undă. Equinox, update-ul lansat de curând de Microsoft, adaugă a treia dimensiune Telescopului Web Universal. Este permisă în felul acesta vizualizarea 3D a sistemului solar, pe lângă o serie de îmbunătăţiri ale modului de utilizare dar şi extinderi ale bazelor de date. Înainte de a descărca acest instrument, este bine de ştiut că cerinţele de sistem sunt destul de exigente, în sensul în care sunt necesari 1GB de RAM, deşi recomandarea merge până la 2GB, un procesor cu o frecvenţă de cel puţin 2GHz, Intel Core 2 Duo şi o unitate de procesare grafică cu 128 MB memorie RAM.  

DE LA GOOGLE
Pentru curioşii care nu dispun de un sistem suficient de performant sau sunt poate prea grăbiţi şi nu doresc să instaleze un program special pentru a face o sumară incursiune virtuală prin univers, există o aplicaţie potrivită, purtând o altă marca celebră Google Sky. Aplicaţia online este mai puţin spectaculoasă, dar foarte educativă. Reuneşte imagini ale Universului însoţite de explicaţii detaliate şi permite utilizatorilor să îşi aleagă o destinaţie spre care să fie “purtaţi”. În plus, Luna şi planeta Marte se bucură de un tratament special, în sensul în care există aplicaţii speciale ce permit explorări mai detaliate ale acestor locuri.

×
Subiecte în articol: IT