Comisia Europeană a lansat o dezbatere publică pentru a găsi soluţii pentru a transforma internetul astfel încît să poată fi accesat mai uşor de persoanele cu dizabilităţi
Comisia Europeană a lansat o dezbatere publică pentru a găsi soluţii pentru a transforma internetul astfel încît să poată fi accesat mai uşor de persoanele cu dizabilităţi. Noile site-uri ar trebui să răspundă mai bine necesităţilor celor 15 la sută dintre europeni care suferă de diverse tipuri de dizabilităţi, mulţi dintre aceştia avînd dificultăţi în a citi textele scrise cu caractere mici sau nu ştiu cum să acceseze pagini web sau servicii online, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
“Cu cît există mai mulţi oameni care accesează internetul, cu atît economia Europei va sta mai bine, iar conţinutul online se va îmbogăţi. Fac un apel către cei din industria editării web şi din sectorul public administrativ pentru a face eforturi mai mari pentru a asigura un internet accesibil tuturor. Cei responsabili ar trebui să îşi amintească că în cîţiva ani ar putea întîmpina ei înşişi dificultăţi în a citit textul”, a spus Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informaţională şi media.
Vîrsta medie a populaţiei din Europa creşte rapid, iar în jur de 25% din totalul populaţiei ar putea să aibă peste 65 de ani pînă în 2020. Oamenii în vîrstă întîmpină dificultăţi să folosească internetul, fie pentru că nu pot citit textul, deoarece nu mai văd bine, fie pentru că nu au dexteritatea să folosească mouse-ul.
CE a propus cîteva soluţii de îmbunătăţire a accesibilităţii internetului: motoarele de căutare care să folosească caractere mai mari, existenţa unui program care transformă textul scris într-unul audio, posibilitatea să navighezi cu ajutorul tastaturii, nu numai cu mouse-ul.
În 2007, doar 5% din site-urile publice şi sub 3% din cele private din UE erau “accesibile” în totalitate, potrivit documentului Web Content Accessibility Guidelines.
Comisia Europeană testează în prezent un sistem de “screen readers”, care transformă textul de pe site-uri într-o combinaţie între voce şi/sau Braile, care permite nevăzătorilor, de exemplu, să “citească” paginile web.