x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget La 8 luni după ce a cumpărat Telemobil, Cosmote poate să ofere 3G şi în bandă GSM 2G

La 8 luni după ce a cumpărat Telemobil, Cosmote poate să ofere 3G şi în bandă GSM 2G

de Alexandru Radescu    |    23 Feb 2010   •   00:00

Operatorii Orange, Vodafone şi Cosmote vor putea să furnizeze servicii de generaţia a treia (3G), date şi multimedia în benzile GSM 900/1800 MHz, folosite în special pentru trafic de voce.

Potrivit ANCOM, furnizarea de servicii 3G în aceste benzi va fi posibilă imediat ce licenţele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligaţii: continuitatea furnizării serviciilor 2G (servicii de voce), protecţia sistemelor GSM care vor funcţiona şi în continuare în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz, precum şi protecţia sistemelor de radiocomunicaţii existente în benzile adiacente.

Avantaje

Oferirea de servicii 3G în benzile 900/1800MHz ar însemna pentru operatorii mai puţine investiţii în extinderea reţelei pentru acoperire broadband. Pentru utilizatorul final, acest lucru ar putea însemna şi tarife mai mici pentru serviciile de date. În ceea ce priveşte acoperirea teritorială, operatorii s-ar putea extinde mai uşor cu serviciile 3G în zonele rurale.


Politici telecom


Decizia ANCOM survine unei directive adoptate de Comisia Europeană în toamna anului 2009, dar care puse în discuţie din vara lui 2007. La sfârşitul lui 2009, serviicile 3G în 900/1800 MHz erau deja disponibile în 10 ţări UE.

Având în vedere că RDS nu beneficiază de licenţă în benzile 900/1800MHz, ANCOM va realiza un studiu de impact asupra pieţei locale de servicii 3G, care ar putea fi finalizat până în decembrie 2010.

"Studiul va avea la bază datele pe care operatorii le vor furniza şi, după analizarea acestora, vom adopta măsurile care se impun", a spus şeful ANCOM.

Licenţele 2G ale Orange România şi Vodafone România expiră în 2011, iar cea deţinută de Cosmote România în 2014. Pentru prelungirea licenţelor, taxele sunt fixate de Guvern.


Primele două companii au plătit 75 milioane de dolari pe fiecare licenţă 2G, în timp ce operatorul Cosmote a achitat, în două tranşe, suma de 53 milioane de dolari, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii arbitrului telecom.


Vezi si: 3G pentru Cosmote?

×
Subiecte în articol: redactie