Poziţionată pe piaţă drept gadgetul care îţi oferă imagini tridimensionale (fie imagini, fie jocuri video) ce nu mai necesită purtarea ochelarilor specifici, Nintendo 3DS aduce şi mai mult de atât: „augmented reality” (AR). Consola vine cu un joc preinstalat, dar şi cu un număr de şase „cartoane”, de pe care se accesează o serie de jocuri (AR), prin intermediul uneia dintre cele trei camere cu care este dotat gadgetul, camere cu care se pot face şi fotografii 3D. Pentru primele luni de la lansare, preţul de achiziţie al unui joc nou este de 280 de lei. Fiecare joc poate fi mutat din 3D în 2D graţie unui buton aşezat în partea superioară a consolei. Recomand citirea instrucţiunilor legate de imaginile 3D, mai ales pentru cei cu copii cu vârste mai mici de 6 ani sau pentru cei cu diverse probleme de vedere. Scrie clar, în informaţiile disponibile chiar în memoria gadget-ului, că nu se recomandă imaginile tridimensionale pentru cei mici.
Ecranul superior al consolei, cel pe care apar imaginile tridimensionale, are o rezoluţie de 800x240 şi o diagonală de 3,52 inci, ecranul inferior este tactil (stylus inclus) şi are o rezoluţie 320x240. Designerii nu au modificat amplasarea tradiţională a butoanelor de control, în schimb au mai adăugat Circle Pad (control analog 360 grade).
Dar să revenim puţin la „augmented reality”. Termenul nu este nou, putând fi considerat chiar un pas intermediar între realitate virtuală şi holograme. Spuneam despre cartoanele cu care vine la pachet consola Nintendo 3DS. Cartonul din care „răsare” jocul video 3D/2D trebuie poziţionat pe o suprafaţă plană, la o distanţă de aproximativ 40 cm de consola care îl „fixează” prin intermediul camerei video. În timpul în care ne jucăm, nu trebuie să mişcăm cartonul şi nici să apară ceva între consolă şi obiect. Realitatea virtuală care apare în mediul real din care facem parte nu îl „elimină” din peisaj şi acesta rămâne vizibil pe ecranul consolei.
De adăugat şi faptul că vizualizarea 3D este serios afectată atunci când privirea noastră nu mai cade perpendicular pe ecranul superior al consolei. Printre noile funcţii se numără SpotPass şi StreetPass (conectare cu altă consolă 3DS, update automat, demo-uri etc.), dar acestea încă nu sunt accesibile pe piaţa din România. Consola este echipată şi cu modem wireless (Wi-Fi), cântăreşte 230 de grame, iar durata de viaţă a acumulatorilor este de cinci ore pentru utilizare 3D. Consola Nintendo 3DS este disponibilă pe piaţa din România de la sfârşitul lunii martie la preţul de 1.300 de lei.
Caseta tehnică:
Display superior: aprox. 9 cm, rezoluţie 800x240, redare 3D
Display inferior: tactil, rezoluţie 320x240
Memorie externă: card SD (2GB inclus)
Conectivitate: Wi-Fi
Greutate: 230 de grame
Preţ: 1.300 de lei