x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget O bobina impotriva radiatiilor de celular

O bobina impotriva radiatiilor de celular

26 Ian 2005   •   00:00

Efectul radiatiilor emise de telefoane mobile si care se scurg prin intermediul componentelor hands-free ar putea fi redus la zero. Ar fi suficienta montarea, sub microfonul kit-ului, a unei simple bobine, in valoare de 100.000 de lei.

ALEXANDRU RADESCU

CONTROVERSA. Desi se inmultesc avertizarile cercetatorilor, oamenii devin tot mai dependenti de mobil
Cercetarile de laborator care demonstreaza cum radiatiile emise de telefoane mobile pot cauza diverse boli sunt respinse de cercetarile efectuate in alte laboratoare. Undeva la mijlocul acestei dispute (care dateaza deja de cativa ani) a aparut o "oferta" din partea unei echipe de ingineri britanici. Este vorba despre o bobina din ferita, cu diametrul de 1 cm si care s-ar fixa pe firul de la hands-free, sub microfon. Astfel, undele radio care circula prin cablu, spre cap, ar fi oprite de catre respectiva bobina.

"Nu exista nici o dovada ca telefoanele mobile dauneaza sanatatii, dar oamenii nu folosesc celularele de prea mult timp pentru a fi siguri de aceasta", a declarat pentru BBC profesorul britanic Lawrie Challis, presedinte al Programului de Cercetare in Telecomunicatii Mobile. "Folosirea unei bobine de ferita ar reduce la zero emisiile de radiatii catre cap, numai ca producatorii din domeniu nu le fixeaza pe hands-free", a mai adaugat profesorul Challis.

"BA NU!" Eventuala aparitie pe piata a unui hands-free cu acea bobina "protectoare" ar conduce automat la "evidenta" tezei legate de efectul nociv al radiatiilor emise de celulare.

"Telefoanele mobile emit radiatii, dar testele arata ca nivelul emisiilor nu depaseste standardele stabilite", a declarat Michael Milligan, secretar general al Forumului Producatorilor de Telefoane Mobile (Limita SAR pentru aparatele mobile folosite de public este de 2 watt/kilogram in medie pentru zece garme de tesut de corp).

ALTE TESTE. Pana sa apara "ideea" cu bobina de ferita prinsa de hands-free, cercetatorii de la Universitatea din York tocmai terminasera un test conform caruia radiatiile emise de telefoane mobile ar fi "absorbite", in parte, de catre echipamentul hands-free. Echipa condusa de dr. Stuart Porter nu isi propusese sa observe daca celularele sunt daunatoare, doar a observat ca un kit hands-free reduce nivelul radiatiilor cu 53%.

Un alt studiu recent in domeniu sugera parintilor sa nu permita copiilor folosirea telefoanelor mobile decat in situatii de urgenta, in timp ce copiii cu varste mai mici de opt ani nu ar trebui sa foloseasca celuarele deloc.

RECOMANDARE

"Folosirea unei bobine de ferita pe cablul hands-free, chiar sub microfon, ar reduce la zero emisiile de radiatii ale celularelor catre cap" - Lawrie Challis presedinte al Programului de Cercetare in Telecomunicatii Mobile

TESTE SUEDEZE
Anul trecut, cercetatorii suedezi de la Universitatea din Linkoping au studiat efectul unui camp de radiatii electromagnetice la o frecventa de 850 de megahertzi asupra unor celule. Acest test efectuat in laborator a aratat o crestere de 11 ori a valorii initiale a campului de forte dintre celule. "Agitatia" celulelor a determinat vatamari ale tesutului.
FERITA
Conform definitiei din DEX, ferita este un compus al unor metale bivalente cu oxizi de fier, avand proprietati magnetice superioare si conductibilitate electrica redusa. O asemenea bobina o puteti gasi si in PC-ul dumneavoastra, asa-numitele "bobine de soc", folosite impotriva interferentelor care pot provoca serioase stricaciuni in computer.
×
Subiecte în articol: IT mobile hands-free bobina