Calculatorul care iţi citeşte găndurile nu e foarte departe de a fi pus la punct de cercetători ai Universităţii Tufts.
Prin folosirea unei tehnologii noninvazive, portabile, ei speră să obţină o imagine in timp real a emoţiilor utilizatorilor. Aceştia analizează o tehnologie care foloseşte lumina pentru a monitoriza fluxul săngelui in creier, mai precis o tehnologie bazată pe funcţionarea spectroscopiei in infraroşu apropiat (fSIA).
INTERPRETARE. Dispozitivul fSIA foloseşte diode laser pentru a trimite lumina prin frunte, la o adăncime superficială, de doi sau trei centimetri, pentru a interacţiona cu lobul frontal al creierului. In experimentele iniţiale, subiecţii testaţi au vizionat mai multe cuburi constănd din opt cuburi mai mici, in trei sau patru culori diferite. Pe măsură ce cuburile erau rotite pe ecran, subiecţii au numărat pătratele colorate in cadrul unei serii de 30 de sarcini a căror dificultate creştea progresiv.
Datele obţinute cu ajutorul fSIA au coincis cu părerile utilizatorilor in 83% dintre cazuri, această tehnologie reuşind să permită computerului să "ştie" cănd utilizatorul este plictisit sau frustrat.