x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pierderi de 68 milioane lei la Poştă

Pierderi de 68 milioane lei la Poştă

de Alexandru Radescu    |    12 Apr 2012   •   13:43
Pierderi de 68 milioane lei la Poştă

Posta Romana a incheiat 2011 cu pierderi de 68 milioane de lei iar primul trimestru din anul curent a redus numarul de angajati cu inca 511 persoane, a anuntat ieri ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, intr-o conferinta de presa. Pierderile anuntate de ministru sunt cu mult mai mari decat estimarile

de la inceputul lunii martie, atunci cand reprezentantii Postei vorbeau de 4,3 milioane euro, aproximativ 19 milioane lei (un curs mediu).

“Cei 511 salariati concediati vor primi pana la 30 de salarii compensatorii si vor participa la programe de informare, consiliere si mediere pentru gasirea de noi locuri de munca", a spus Mustea, care a mai tinut sa precizeze ca nu vor mai fi disponibilizari pana la finele anului.

Pe de alta parte, Mustea a impins spre sfarsitul anului privatizarea Postei Romane, un proces estimat pentru vara lui 2012, dupa cum se convenise initial cu FMI.

"Privatizarea operatorului postal se va incheia in 5-8 luni. Prin urmare, sper ca pana la finele acestui an sau in primele luni ale anului 2013 sa incheiem acest proces", a spus Mustea, care a adaugat ca mai multe companii s-au aratat interesate de Posta, printre care se numara si operatorul postal national din Belgia. Dupa incheierea acestui proces, statul va ramane majoritar, cu 51% din capital. Celalalt actionar al Postei este Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

Mustea a adaugat ca privatizarea companiei va incepe cu selectarea unui consultant juridic, demers care se va incheia in cel mult o luna, urmat de alegerea unui consultant de privatizare.

La finele anului 2011, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca a selectat KPMG Romania pentru a furniza servicii de evaluare a Postei Romane in vederea privatizarii, prin majorarea de capital social, si ca urma sa fie semnat contractul, in valoare de 48.360 lei.

"Acest contract nu s-a semnat pentru ca nu a existat finantare", a precizat Mustea, citat de Mediafax.

Potrivit datelor prezentate de ministru, Posta a incheiat anul 2011 cu pierderi de 68 milioane de lei, din care 30 milioane de lei reprezinta provizioane pentru diverse litigii. Incasarile lunare ale operatorului postal se ridica la 110 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul insumeaza 67 milioane lei.

In paralel cu procesul de privatizare, Ministerul Comunicatiilor a decis sa inlocuiasca reprezentantii institutiei in Consiliul de Administratie al Postei.

"Conform OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, alegerea adminstratorilor si conducerii executive trebuie realizat de un expert independent. Administratorii revocati au fost inlocuiti temporar cu alte persoane, care vor avea un mandat limitat. In termen de 3-4 luni, expertul independent va alege noii membri ai Consiliul de Administratie si noua conducere executiva", a spus ministrul Comunicatiilor.





×