x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Preţul semiconductorilor pentru computere şi telefoane mobile a crescut

Preţul semiconductorilor pentru computere şi telefoane mobile a crescut

14 Mar 2011   •   17:54

Preţul semiconductorilor destinaţi computerelor şi telefoanelor mobile a crescut din cauza temerilor legate de un deficit de ofertă, după închiderea unor fabrici din Japonia în urma cutremurului de vineri, transmite Bloomberg.

Preţul cipurilor de memorie DRAM DDR3 (1Gb) considerate de referinţă, a crescut cu 7%, la 1,11 dolari, cel mai mare avans după 27 ianuarie. Preţurile pentru cipurile de memorie flash NAND au urcat cu 17%. "Creşterea preţurilor reflectă temerile şi incertitudinile din piaţă. Este prematur de spus dacă este o reacţie pe termen scurt", a declarat Andy Perkins, analist la SG Corporate&Investment Bank.

Toshiba Corporation, producător japonez de aparate electrice şi al doilea mare fabricant de cipuri NAND după Samsung Electronics din Coreea de Sud, a oprit activitatea fabricilor şi birourilor din regiunile afectate de pauzele furnizării de electricitate.

Apple, producătorul iPod şi iPhone, este printre companiile care folosesc cipurile de memorie flash ale Toshiba.

Analiştii consideră că în urma cutremurului ar putea creşte preţul componentelor şi ar putea apărea întârzieri în aprovizionarea producătorilor. "Situaţia poate produce întârzieri în producţia de aparate electronice, iar preţurile ar putea urca", a declarat Lee Simpson, analist la firma Jefferies.

Japonia are un rol esenţial în lanţul mondial de furnizori de componente electronice, fiind sursa a 40% din cipurile NAND şi a15% în cazul cipurilor DRAM, a arătat Howard Wheeldon, analist la compania BGC Partners din Londra.

Acţiunile Toshiba au scăzut cu 16,3%, cel mai grav declin după ianuarie 2009, la 411 yeni pe unitate.

În Coreea de Sud, acţiunile Samsung Electronics au avansat cu 4,4%, iar cele ale Hynix Semiconductor cu 8,7%, întrucât problemele din Japonia le avantajează.

×