x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ProCA: Piaţa IT – 1 miliard de euro

ProCA: Piaţa IT – 1 miliard de euro

de Jurnalul National    |    09 Apr 2008   •   00:00

Piaţa locală de IT este estimată pentru 2007 la 1 miliard de euro. Distributorul IT al grupului RTC, ProCA, are ca obiectiv pentru acest an o cifră de afaceri de 50 de milioane euro

Piaţa locală de IT este estimată pentru 2007 la 1 miliard de euro. “Piaţa IT se va reduce, o dată cu încheierea procesului de consolidare, la doi sau trei mari jucători, iar pe lîngă aceştia vor mai fi cîteva mici companii. Deocamdată, nu mă aştept să vină în România mari distribuitori externi”, a declarat ieri preşedintele ProCA Sorin Stancu. Fiind vorba de un an electoral, s-ar putea să vedem mai puţine achiziţii publice în segmentul IT, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra pieţei locale, consideră Stancu.

Distributorul IT al grupului RTC, ProCA, are ca obiectiv pentru acest an o cifră de afaceri de 50 de milioane euro, în creştere cu aproape 40% faţă de anul trecut, cînd afacerile au depăşit 36 de milioane euro, şi o rată a profitului net de 1%.

Pe grupe de produse, perifericele pentru PC-uri (monitoare, tastaturi) au avut cea mai mare pondere în veniturile companiei, respectiv 40%, fiind urmate de componente şi PC-uri asamblate de companie, cu 25%, o pondere de 16% a aparţinut produselor de print şi consumabilelor, iar echipamentele portabile, unde sunt incluse notebook-urile, aparatele foto digitale şi video, au avut o pondere de 9%.

În 2007, distribuitorul a asamblat 30.000 de PC-uri, aproximativ 7% din totalul sistemelor vîndute în România, iar pentru 2008 estimările arată asamblarea a 40.000 de unităţi. Dintre mărcile distribuite de ProCA, Philips, Canon şi BenQ au adus fiecare venituri de peste patru milioane euro, iar Logitech şi Genius, separat, peste trei milioane euro.

 

×
Subiecte în articol: IT